Da nije politike, napredovali bi i brže

Madrid -- Španija je u drugom tromesečju ove godine zabeležila skroman privredni rast.

Izvor: Tanjug
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zemlja je zaglibila u politički limbo i posle drugih opštih izbora održanih u šest meseci bez postizanja ubedljivog rezultata neke od parlamentarnih stranaka, izveštava agencija Frans pres.

Španska statistička agencija Ine, saopštila je da je bruto domaći proizvod (BDP) povećan za 0,8 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, što je malo više od njene preliminarne procene od 0,7 procenata, objavljene u julu.

Rast od 0,8 odsto u drugom kvartalu je na istom nivou kao i u prva tri meseca 2016.

U poređenju sa istim periodom 2015, španska privreda je porasla za 3,2 odsto od aprila do kraja juna, što je sporije nego u prvom tromesečju kada je BDP na godišnjem nivou povećan za 3,4 procenta, a do toga je dovelo splašnjavanje rasta domaće tražnje, navela je agencija Ine.

Sve u svemu, procenjuje se da će Španija, koja već osam meseci funcioniše sa tehničkom vladom, ostvariti privredni rast od 2,9 procenata u 2016. godini.

Ekonomija te zemlje je prošle godine bila jedna od najbrže rastućih u evrozoni, sa stopom od 3,2 odsto.

Nezaposlenost u Španiji je takođe pala na najnižu stopu u skoro šest godina, na 20 procenata u drugom tromesečju - što je, ipak, i dalje druga najviša stopa u Evropskoj uniji, posle Grčke, dodaje francuska agencija.

Biz