SSSS: Država saučesnik, radnici kao robovi

Beograd -- SSSS upozorio je da je samoubistvo radnika Goše zbog teške materijalne situacije još jednom pokazalo nemoć ili saučesništvo države u gaženju prava radnika.

Izvor: Beta
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Savez samostalnih sindikata Srbije je ocenio da je nazamislivo da u 21. veku poslodavci tretiraju radnike kao robove, njihov rad obezvređuju i gaze njihovo dostojanstvo.

"Upozoravali smo vlade da, naročito sa početkom privatizacije i rasta privatnog sektora, veliki problem postaju poslodavci koji ne isplaćuju zarade, neredovno ih isplaćuju, ne uplaćuju poreze i doprinose. Tražili smo da država upotrebi sve raspoložive mehanizme i kazni bahate poslodavce, da zaštiti svoje građane", navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

Članovima uprave Goše je postavljeno pitanje kako su oni živeli oko 15 meseci, koliko radnici te fabrike nisu primali plate, a od nadležnih državnih organa je zatraženo da se najoštrije kazne svi oni koji su u učestvovali u kršenju propisa i nepoštovanja prava radnika.

I Aasocijacija samostalnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je povodom tragične smrti radnika Goše ocenila da "opšta socijalna i još više moralna beda" postaje svakodnevnica u Srbiji.

U saopštenju tog sindikata je istaknuto da vlasnik Goše, slovačka kompanija Žos, ne samo da ne isplaćuje radnicima plate i ne uplaćuje im doprinose, već ni državi ne plaća porez, a da je "vrhunac apsurda" to što od radnika traži da se odreknu potraživanja u korist dokapitalizacije fabrike "čija dugovanja odavno prevazilaze vrednost kapitala".

Radnik Goše D.M. počinio je samoubistvo na radnom mestu po rečima predsednika Samostalnog sindikata te fabrike Milorada Miloradovića zbog izuzetno teške ekonomske situacije u porodici.

Miloradović je agenciji Beta rekao da četiri godine radnici Goše nisu primili između 15 i 20 zarada i da im četiri godine nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno ni penziono osiguranje.

Biz