Šta struka kaže o ministru Sertiću?

Beograd -- Počasni predsednik kompanije "Tarket Sintelon" Nikola Pavičić rekao je danas da je Srbiji potreban ministar privrede s iskustvom u investiranju.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Sigurno da bi bolje bilo da imamo čoveka sa iskustvom u investiranju, pravljenju fabrika, jer je ono što predstoji Srbiji - industrijalizacija i izgradnja sopstvene prerađivačke industrije", rekao je Pavičić agenciji Beta.

On je rekao da je predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić bolje rešenje za ministra privrede od drugih o kojima se nagađalo, jer je radeći u Komori stekao iskustvo i mogao da shvati šta bi trebalo uraditi da preduzeća počnu uspešno da posluju i izvoze.

Na pitanje koje bi konkretne mere ministar privrede trebalo da preduzme za poboljšanje stanja u privredi, pošto kurs i kamate nisu u njegovoj direktnoj nadležnosti, Pavičić je rekao da ministar mora da nametne Vladi rešenje tih problema.

Premijer Aleksandar Vučić dostavio je u utorak Skupštini Srbije predlog kandidature Željka Sertića za novog ministra privrede. Sertić je na čelu PKS od marta 2013.

Pavičić, koji ima višedecenijsko iskustvo u upravljanju uspešnim kompanijama, rekao je da je najvažniji zadatak novog ministra privrede da reši glavne probleme koji muče srpsku privredu: visoke kamate i nerealan kurs dinara. On je istakao da visoke kamate u Srbiji onemogućavaja investiranje i rast i da precenjena vrednost dinara onemogućava izvoz.

"Te dve stvari država može da reši ako želi rast, ako želi izvoz, ako želi nova radna mesta", rekao je Pavičić.

Rajić: Sertić nije uspeo da reformiše ni PKS

S druge strane, konsultant Dragoljub Rajić izrazio je sumnju u to da će predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić kao ministar privrede uspeti da reformiše privredu zemlje.

"Sertić nije uspeo da reformiše PKS, koja ima 300 zaposlenih, da bude efikasnija i ne vidim kako će onda uspeti da reformiše privredu u kojoj ima 990.000 zaposlenih", rekao je Rajić agenciji Beta.

Prema njegovim recima, PKS nije postala, kao što bi trebalo da bude, servis privrede koji služi za povezivanje sa stranim kompanijama. Naprotiv, taj osnovni posao PKS da spaja domaće sa stranim firmana, po Rajiću, na mnogo je nižem nivou nego što je bio u doba Jugoslavije.

Po rečima Rajića, ministar privrede će prvenstveno morati da radi na stvaranju uslova za lakše osnivanje i poslavanje malih i srednih preduzeća i na borbi protiv sive ekonomije. Kako je naveo, ministar privrede će morati da radi na tome da se znatno smanje nameti na osnivanje i poslovanje malih i srednjih firmi, jer je taj segment privrede jedini koji može dovesti do značajnijeg zapošljavanja.

Kako je rekao, PKS bi trebalo da svaka tri meseca objavljuje koje je domaće kompanije spojila s inostranim, ali se to do sada nije desilo.

Rajić je rekao da je Vlada Srbije trebalo, kao što je obećavala, da umesto političkog postavljanja, privrednike pusti da predlože ko bi bio ministar privrede, ocenjujući da u Srbiji ima dosta ljudi koji imaju kvalitet, ali da im se ne daje šansa.

"Ministar privrede bi trebalo da bude neko sa iskustvom. Nama treba neko ko poznaje privredu, ko je napravio sebe i ko je nešto postigao u poslu, a da nije tajkun. Takvih u Srbiji ima dosta", istakao je Rajić.

Po njegovim rečima, budući ministar privrede bi morao da bude zaštitnik interesa privrede, ali da bi u tome uspeo, vlada prvo mora da reformiše sebe. "Imamo preglomazan državni aparat, spor i neefikasan", rekao je konsultant iz Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić.

"Srbiji je, da bi nivo nezaposlenosti smanjila na evropski nivo od 10 do 12 odsto, potrebno 60.000 novih aktivnih malih i srednih preduzeća", procenio je on, napominjući da je sada njihovo osnivanje preskupo, a i država ih odmah optereti s po 2.500 do 3.000 evra.

Govoreći o potrebi da se znatno smanji siva ekonomija, Rajić je ocenio da su sada stvoreni takvi uslovi da je mnogo bolje raditi u sivoj nego u legalnoj ekonomiji.

Sertić bi na mestu ministra privrede trebalo da zameni Dušana Vujovića, koji je početkom avgusta prešao na mesto ministra finansija, nakon ostavke Lazara Krstića zbog nesuglasica s premijerom Vučićem o fiskalnoj konsolidaciji.