JAR na prekretnici, borba s minusom

Ekonomija Južnoafričke Republike je na prekretnici i vlada mora da ograniči potrošnju i poveća poreze kako bi se uhvatila u koštac sa rastućim deficitom.

(Foto: Freeimages.com)
(Foto: Freeimages.com)

"Budžetski deficit je visok a nivo duga se približio granicama održivosti" izjavio je južnoafrički ministar finansija Nlanla Nene uoči predstavljanja srednjoročnog budžeta, prenosi agencija Frans pres.

On je, takođe, revidirao naniže prognozu privrednog rasta Južnoafričke Republike za ovu godinu na 1,4 sa ranijih 2,7 odsto, za šta je okrivio globalno okruženje, ali i štrajkove u zemlji i administrativne manjkavosti. Nene je najavio i mogućnost privatizacije pojedinih državnih aktiva, što je potez kome se vlada protivila godinama.

"Privreda Južnoafričke Republike bi u 2017. trebalo da poraste za tri odsto, ali je to i dalje ispod potencijala zemlje, i znači da vlada nije u stanju da podigne poreze onako kako se očekuje i kako bi trebalo da bi se uhvatila u koštac sa lošim stanjem u javnim finansijama. Nalazimo se na prekretnici. Fiskalna konsolidacija više ne sme biti odlagana", izjavio je Nene.