"Srbija napredovala, dokaz saradnja sa EU"

Beograd -- Evropska unija je glavni put i način da se poboljša konkurentnost Srbije, izjavio je danas ambasador Evropske unije i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Važno je međutim da postoji kvalitet implementacije reformi, i da one ne budu samo mrtvo slovo na papiru", izjavio je Fabrici na 17. Ekonomskom samitu Srbije.

Kako je dodao, Srbija je ostvarila dobar napredak na planu vraćanja makroekonomske stabilnosti, što je pokazatelj načina na koji je sarađivala sa EU po pitanju pretpristupnih pregovora.

“Budžetski deficit i javni dug Srbije se smanjuju, što predstavlja dobar rezultat i pokazatelj toga kako je Srbija sarađivala sa EU po pitanju pregovora”, izjavio je on.

Izvoz Srbije u EU povećao se tri puta, ali na regionalnom nivou nije bilo napretka, dodao je on.

“Izuzetno je bitna regionalna sradnja i integracija u okviru regiona. Uočavamo potrebu da se poveća takva vrsta saradnje”, istakao je on.

Zvanični Beograd je, kako je podsetio, do sada otvorio deset poglavlja u pregovorima sa EU i preduzeo je mnoštvo reformi kako bi postao deo evropske porodice, ali preostalo je još dosta posla kako bi u potpunosti uskladio svoje propise sa pravnim tekovinama EU.

Kada je reč o infrastrukturi, EU je, kako je naveo, tu bila vrlo aktivna, budući da je uložila pet milijardi evra u Srbiji za pet godina.

Prati B92 na Viberu

Biz

strana 1 od 2438 idi na stranu