Na ulici ostaje 20.000 građevinara?

Iako je mala potražnja, građevinski materijal poskupeo za sedam odsto zbog kursne razlike. Jedino radna snaga nije promenila cenu.

Izvor: Novosti

Utorak, 19.06.2012.

11:45

Default images

Bez obzira na malu potražnju, poskupeli su svi proizvodi za koje se repromaterijal uvozi - opeka, keramika, građevinska stolarija, građevinska hemija, razne vrste podova, gvožđe...

Tokom prošle godine, koja je za građevinsku industriju bila katastrofalna, proizvođači materijala su samo gomilali zalihe. U nekim fabrikama obustava proizvodnje je još na snazi.

One, koje su pokrenule proizvodnju rade sa svega 50 odsto kapaciteta. Ako se ovakav trend nastavi, da nema posla, novih investicija, svega oko 30 odsto proizvođača "preživeće godinu" dok će oko 20.000 radnika ostati bez posla. Sa druge strane crnom tržištu ne ide loše. Učešće crnog tržišta u građevinarstvu i kada je reč o radnoj snazi i materijalima je 40 odsto.

Primera radi, stvarna proizvodna cena jednog bloka u ovom trenutku je 25 dinara, a blok može da se nađe na crnom tržištu i za manje od 20 dinara. To znači da je država uskraćena za doprinose i PDV, a kupci takvih proizvoda za kvalitet.

"Građevinska industrija je u ovoj godini što se tiče proizvodnje prepolovljena, jer nema novih investicija, privatnici se ne usuđuju da pokrenu gradilišta i zalihe gotovih proizvoda su u ovom momentu na nivou dvomesečne proizvodnje", kaže Goran Rodić iz PKS.

"Plašimo se da će veći deo fabrika prestati da radi. Ugasiće se domaća proizvodnja, a kada se jednog dana pokrenu investicije bićemo prinuđeni da materijale uvozimo i to po znatno višim cenama", dodaje on.

Dakle, trenutno na tržištu ima dovoljno svih vrsta građevinskih materijala, jer je građevinska sezona podbacila i u odnosu na prošlu godinu. Građani su podigli kredite za poboljšanje energetske efikasnosti pa će tako proizvođači građevinske stolarije, termoizolacionih materijala i građevinske hemije, koliko-toliko uposliti kapacitete, posebno kada se ima u vidu činjenica da će se taj državni program subvencionisanja poboljšanja energetske efikasnosti nastaviti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: