Gasprom: 34 % manja dobit

Ruski gigant Gasprom zabeležio je pad neto dobiti od 34 odsto u prvoj polovini ove poslovne godine, pre svega zbog pada prodaje i profitabilnosti tokom leta.

Izvor: Beta, AFP

Petak, 02.11.2012.

10:36

Default images

Neto profit kompanije iznosio je 508 milijardi rubalja (12,5 milijardi evra) izmedju aprila i septembra, precizirala je danas ta grupa u saopštenju.

Promet je smanjen za pet odsto, na 2.230 milijardi rubalja (55,1 milijardi evra).

Kompanija je zebeležila pad vrednosti prodaje gasa od 15 odsto u prvom semestru, i on iznosi 1.244 milijardi rubalja (30,7 milijardi evra).

Isporuke gasa prema oblasti "Evropa i druge zemlje" smanjene su za jedan odsto u vrednosti, na 731 milijardi rubalja (18 milijardi evra), ali i za 10 odsto u količini.

Taj pad obima isporuka kompenzovan je velikim delom povećanjem cena od 13 odsto, precizira Gasprom.

Samo u drugom kvartalu tekuće poslovne godine (od jula do septembra), neto profit pao je za 50 odsto, na 150 milijardi rubalja (3,7 miliona evra), a promet je opao za 2,4 odsto, na 1.005 milijardi rubalja (24,8 milijardi evra). Gasprom, carstvo izgradjeno na pogonima za proizvodnju gasa nasledjenim od Sovjetskog Saveza, kontroliše više od četvrtine svetskih rezervi gasa. Ali, njegova okrenutost evropskom tržištu, gde potražnja odredjuje tempo zbog ekonomske krize, podstiče strahovanja da bi se mogao naći u stanju hiperprodukcije.

Zato kompanija planira da se okrene azijskom tržištu, gde su cene relativno visoke a potražnja solidnija i ove sedmice najavila je da će uložiti blizu 30 milijardi evra u vadjenje gasa iz nalazišta u Sibiru i izgradnju gasovoda dugog 3.000 kilometara za transport gasa do Vladivostoka na dalekom istoku zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: