Top 5 stvari o tržištu za 6. maj

Svet

Izvor: Sinteza Invest Group

Petak, 06.05.2016.

14:45

Top 5 stvari o tržištu za 6. maj
Foto: Getty images

Najvažniji aprilski izveštaj o zaposlenosti u SAD (NFP). Ovo je jedan od najbitnijih mesečnih izveštaja na koji se fokusira većina investitora na tržištu a objavljuje se svakog prvog petka u mesecu. Ovog meseca se očekuje rast novih radnih mesta za 202,000 dok se stopa nezaposlenosti projektuje na nivou od 5%.

Cene akcija na svetskim berzama uglavnom niže. Azijske berze su zabeležile najveće nedeljne gubitke još od februara ove godine. Evropske berze su od jutros takođe zabeležile gubitke i to najveće u poslednjih 13 nedelja. Američki fjučersi su zabeležili blage gubitke i to Dow 0.15%, S&P 500 0.16% i Nasdaq 100 0.18%.

FED je zvanično „otvorio vrata“ podizanju kamatnih stopa u junu. Neki zvaničnici FED-a nisu sigurni u ovu odluku dok drugi smatraju da je ona sasvim moguća ali nisu sigurni koliko bi podizanje kamatnih stopa tačno iznosilo.

Cena nafte ponovo pala. Cena nafte je pala od jutros i zabeležila nedeljni gubitak od 4.2%, dok je cena lake nafte zabeležila gubitak od 7% u poslednjih 5 dana. Cena američkih fjučersa sirove nafte pala je 0.52% na 44.09 USD, dok je cena lake nafte pala 0.73% na 44.68 USD za barel.

MMF upozorava na stagniranje evrozone. Nakon loših podataka iz Kine, MMF je upozorio da su uvećani rizici evrozone i da bi njena stagnacija predstavljala veliku pretnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: