Prolazno vreme: FB u oblacima, Apple na mukama

Poslovni i investicioni svet ovih dana ocenjuje prvo ovogodišnje prolazno vreme najvećih svetskih kompanija.

Svet

Izvor: Sinteza Invest Group

Četvrtak, 05.05.2016.

15:37

Prolazno vreme: FB u oblacima, Apple na mukama
Foto: Thinkstock

Željno iščekivani rezultati poslovanja u prva tri meseca godine koja je imala jedan od najturbulentnijih početaka konačno su tu i može se zaključiti da su prilično iznenađujući, s obzirom na očekivanja analitičara.

Od 500 najvećih kompanija u SAD-u, njih oko 360 je već objavilo rezultate poslovanja i pretežno su bolji od projekcije analitičara.

Naime, kompanije iz sektora energetike su očekivano imale dosta slabije performance u odnosu na prošlu godinu zbog izrazito niske cene nafte i roba dok je po rastu profita prednjačio potrošački, farmaceutsko-zdravstveni i telekom sektor.

Energetski sektor je u proseku ubeležio pad prihoda od oko 30 procenata dok je sa druge strane najveći skok prodaje imao sektor telekomunikacija od 12 odsto u odnosu na godinu ranije.

Ako se sumarno pogledaju sve kompanije koje su dosad objavile rezultate, zarade su manje za 6,2 procenta što je najslabiji rezultat još od trećeg kvartala 2009. godine. Sa druge strane, prihodi od prodaje su oslabili tek 1,9 odsto što je osetno poboljšanje u odnosu na prethodna 4 negativna kvartala.

Tehnološki sektor

Facebook

Facebook je u proteklom tromesečju ostvario prihode od 5,38 milijardi USD, što je 52% više nego godinu dana ranije, i više od očekivanih 5,25 milijardi USD. Dobit je gotovo utrostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.

Prema objavljenom poslovnom izveštaju, neto dobit Facebook-a dostigla je u prvom ovogodišnjem kvartalu čak 1,51 milijardu USD, dok je u istom tromesečju prošle godine iznosila 512 miliona USD. Broj aktivnih mesečnih korisnika najpopularnije socijalne mreže na svetu je porastao za 4 odsto u odnosu na prethodni kvartal dostigavši fascinantih 1,65 milijardi korisnika.

Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima, cena akcija Facebooka porasla je nakon objave katapultirana čak 9% u samo jednom danu na rekordnih 118 USD, što je gotovo trostruko više u odnosu na cenu u inicijalnoj ponudi akcija (IPO) pre četiri godine.

Od početka godine cena akcija Facebook-a su skočile +12,8 odsto.

Apple

Američki tehnološki gigant Apple zabeležio je prvi pad prodaje iPhone-a od 2007. godine kada je lansirao prvi smartfon. To se odrazilo na pad neto dobiti za 22% na 10,5 milijardi USD u poslednjem fiskalnom kvartalu, u odnosu na 13,6 milijardi iz istom periodu prošle godine.

Podbačaj prodaje iPhone-a takođe je snažno uticao na pad prihoda na godišnjem nivou sa 58 na 50,6 milijardi. Inače, ovo je prvi registrovani pad prihoda Apple-a još od 2003. godine.
Foto: Thinkstock
Akcije Apple-a su posle objave poslovnih rezultata potonule više od 8% tog dana na 95,9 USD u produženom trgovanju na Wall Street-u, čime je "zbrisano" čak 46 milijardi USD tržišne vrednosti kompanije.

U narednih nekoliko dana cena akcije je nastavila da pada do 92.41 USD što je već viđeno dno iz januara i februara ove godine. Cena akcije je od početka godine oslabila za 10,5 odsto.

Naftni sektor

Cene nafte su od sredine 2014. godine pale sa nivoa od iznad 100 USD za barel na 13-godišnji minimum od oko 26 USD za barel koji je viđen polovinom februara tekuće godine zbog preobimne globalne ponude i sve slabije tražnje.

Nafta se od februara počela ubrzano oporavljati dostigavši kotu od oko 45 USD za barel što predstavlja enorman rast od čak 73 odsto za nešto više od 2 meseca.

Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell, najveća evropska naftna kompanija, је saopštila da je u prva tri meseca 2016 imala pad prihoda od 58%, prvenstveno usled kombinacije niske cene nafte i visokih troškova proizvodnje i istzraživanja. Profit se srušio na 1,55 milijardi USD sa 3.74 milijardi USD zabeleženih godinu ranije. Podsetimo se, Shell je nedavno preuzeo BG Group Plc, velikog britanskog gasnog giganta, što je uticalo na povećanje rezervi nafte i prirodnog gasa ove kompanije za čak 25%.

Cena akcija ove kompanije je od početka godine fluktuirala od 16,5 do 22 USD korelirajući zajedno sa cenom nafte a od početka godine vlasnicima akcija je dala prinos od 4,4 odsto.

Uprkos slabijim trenutnim rezultatima, kompanija je nagradila svoje akcionare obilnom dividendom koja je iznosila preko 8,5% u odnosu na trenutnu cenu što predstavlja jedan od najvećih prinosa za akcionare u čitavom naftnom sektoru.

Exxon Mobil

Exxon Mobil, najveća svetska naftna kompanija, je objavila najniži kvartalni profit u poslednjih 17 godina. Prihod Exxon-a pao je na 48.71 milijardi USD sa 67.6 milijardi USD koliko je iznosio pre godinu dana. Neto profit kompanije iznosio je 1.8 milijardi USD ili 0.43 USD po akciji, što predstavlja najniži nivo od 1999 godine - pad od 63%. Pored toga, rejting agencija S&P je smanjila krednitni rejting ove kompanije sa „AAA“ na „AA+“ što je dodatno uzdrmalo akciju ali i čitav naftni sektor.

Pored svih pomenutih problema, cena akcije je od početka godine ipak u snažnom plusu od nepunih 13 odsto.
Foto: Thinkstock
Na osnovu izloženog, može se zaključiti da su lideri u naftnom sektoru doživeli rast cena akcija od početka godine bez obzira na lošije kvartalne rezultate i to iz dva razloga. Prvo, nadmašena su očekivanja analitičara koji su videli mnogo gori scenario za naftne kompanije usled višegodišneg pada cene nafte. Sa druge strane, u poslednja 3 meseca smo bili svedoci snažnog oporavka cene „crnog zlata“ što se u velikoj meri odmah odrazilo na rast celog energetskog sektora.

Potrošački sektor

Coca-Cola

Coca Cola, svetski lider u proizvodnji bezalkoholnih pića, objavila je pad prihoda od prodaje od 4% na 10.28 milijardi USD u odnosu na prošlu godinu. Neto profit u prvom kvartalu je pao za 4.4% na 1,5 milijardi USD dok je operativni profit opao za 6.7% na 2,14 milijardi USD. Kompanija je ipak zabeležila organski porast prodaje na globalnom nivou od oko 2 odsto uz obećanje da će ispuniti svoje projekcije u tekućoj poslovnoj godini.

Odmah nakon objave rezultata cena akcije je pala sa 46.5 USD na 42.90 USD nakon čega je usledio blagi oporavak do trenutne cene od oko 45 USD. Od početka godine akcija je ubeeležila porast od oko 5% a trenutni dividendni prinos na pomenutoj ceni je oko 3,11 odsto.

McDonalds

McDonalds, koji ima preko 36.500 licenciranih restorana u 120 zemalja sveta, u tromesečju završenom 31. marta objavio je prihode koji su iznosili 5,9 milijardi USD, nadmašivši predviđanja sa Wall Street-a od 5,8 milijardi USD. McDonald’s je zaradio 1,1 milijardu USD ili 1,23 USD po akciji, što je za 7 centi bolje od prognoza analitičara. Osnovni razlog prilično dobrog kvartalnog rezultata je rast globalne prodaje od 6.2%.

Cena akcija ove kompanije je porasla 33% u poslednjih godinu dana, a od početka godine 9.5%. Prinos akcionara od dividende je iznosio soldinih 2,75 odsto.

Sve o tome kako ulagati na najveće svetske berze čitajte na stranicama Svetske berze i Sinteza Invest Group.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: