I Grci bi da se pridruže berzi SEE Link

Atinska berza je podnela zahtev za pridruživanje regionalno berzanskoj platformi SEE Linku, saopšteno je sa Zagrebačke berze.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 29.04.2016.

15:11

I Grci bi da se pridruže berzi SEE Link
(Foto: Thinkstock.com)

Posle Beogradske, Ljubljanske i berze iz Banjaluke, ovo je četvrta berza koja je aplicirala za pristup SEE Linku, platformi koju su pokrenule Bugarska, Makedonska i Zagrebačka berza s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje hartijama od vrednosti uvrštenim na ta tri tržišta.

Regionalna platforma je, apliciranjem Atinske berze, sada proširena na ukupno sedam tržišta, prenosi portal Indikator.

Kako bi celom projektu dali potreban pravni oikvir, berze osnivači SEE Linka su 2014. godine formirale zajedničko društvo sa sedištem u Skoplju, s jednakim udelima u vlasništvu.

EBRD je obezbedio podršku u iznosu od 540 hiljada evra za uspostavljanje tehničkog rešenja platforme za prosljeđivanje berzanskih naloga, a berze učesnice su doprinele sa 80 hiljada evra namenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka.

Regionalni sistem za razmenu berzanskih naloga postao je u potpunosti operativan krajem marta ove godine, a dva indeksa – SEE LinX i SEE LinX EWI, počeli su da se izračunavaju početkom aprila, i sastoje se od 10 najlikvidnijih deonica uvrštenih na tri berze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: