Pobeda Obame, farmaceutske milijarde ostaju u SAD

Američka farmaceutska kompanija Fajzer odustala je od 160 milijardi dolara vrednog ugovora za preuzimanje irskog rivala Alergana.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.04.2016.

11:06

Pobeda Obame, farmaceutske milijarde ostaju u SAD
Foto: Tanjug

To se tumači kao velika pobeda za američkog predsednika Baraka Obamu i njegova zalaganja da spreči spajanje američkih firmi sa stranim samo da bi smanjile svoje poreske obaveze, ocenjuje Rojters.

Odluka o poništavanju najveće ikada pokušane poreske inverzije, koja bi Fajzeru donela umanjenje poreskih obaveza pomoću prebacivanja sedišta u Irsku gde je registrovan Alergan, dolazi samo dan pošto je američko ministarstvo finansija predstavilo nove propise za sprečavanje poreske inverzije.

Američki predsednik je izjavio juče da je globalno izbegavanje poreza "veliki problem", pozivajući Kongres da preduzme akcije kako bi sprečio američke kompanije u realizovanju korporativnih "inverzija", zahvaljujući kojima korporacije umanjuju svoje poreske obaveze.

Fajzer i Alergan će danas objaviti poništavanje ugovora, izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Kako navodi Rojters, Fajzer će na ime poništavanje ugovora morati da plati Alerganu do 400 miliona dolara, prema uslovima iz ugovora o spajanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: