Nema drugog - vanredno stanje

Moldavija je primorana da uvede vanredno stanje u energetski sektor.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.01.2022.

13:31

Nema drugog - vanredno stanje
Ilustracija: Dmitry Naumov/Shutterstock

Do toga je došlo nakon što je ruski Gasprom odbio zahtev Kišinjeva za odlaganje roka plaćanja gasa u januaru, saopštila je moldavska vlada danas.

Zamenik premijera Moldavije Andrej Spinu rekao je da je zemlja u stanju da plati 38 miliona dolara od ukupnog računa za gas od 63 miliona dolara, prenosi Rojters.

Nisu platili - Gasprom ih obavestio o obustavi isporuka gasa

Vlada u Kišinjevu je navela da će sutra zatražiti od parlamenta da uvede vanredno stanje.

Moldavija i Gasprom su postigli petogodišnji sporazum o snabdevanju gasom koji je počeo da se primenjuje 1. novembra, i kojim se, pored ostalog, predviđa avansno plaćanje svakog 20-og dana u mesecu.

Na kolenima pred Moskvom; okret ka Zapadu im se obija o glavu?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je povodom energetske situacije u Moldaviji rekao danas da je prodaja ruskog gasa toj zemlji komercijalna stvar između Gasproma i te bivše sovjetske republike, te da je gas isporučivan i da treba da se plati, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: