Kriza ne bira: Legendarni fudbaler sipa gorivo iz kanistera - u 100.000 evra vredan auto FOTO

Britanski vozači frustrirani su jer moraju satima da tragaju za benzinom i čekaju na benzinskim stanicama.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 28.09.2021.

15:44

Kriza ne bira: Legendarni fudbaler sipa gorivo iz kanistera - u 100.000 evra vredan auto FOTO
Foto: Couperfield/Shutterstock

To se dešava nakon što je u većim gradovima nestalo goriva jer nema dovoljno vozača kamiona, pa je vlada stavila vojsku u stanje pripravnosti.

Ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kvasi Kvarteng rekao je u utorak da je ograničen broj vojnih vozača kamiona stavljen u stanje pripravnosti kako bi mogli da prevoze gorivo ako bude potrebno.

"Ne mogu da verujem, ovo je ludo", rekao je Dejvid Skejd, 33-godišnji dostavljač koji se satima vozio u potrazi za gorivom u Londonu.

"Govore da nema nestašice, ali mislim da svi sada paniče", dodao je.

Na nekim pumpama izbile su svađe. Britansko medicinsko udruženje poručilo je da bi zdravstveni radnici trebalo da imaju prioritet za kupovinu benzina kako bi mogli da rade.

Kakva je kriza sa gorivom u Engleskoj možda najbolje svedoči jedan snimak sa Instagrama koji prikazuje fudbalsku legendu Pola Skolsa kako pored puta doliva benzin iz kanistera u svoj preko 100.000 evra vredan Mercedes 4MATIC. Snimak je objavila juče njegova kćer Alisi, tačno za vreme haosa na benzinskim pumpama, gde se Britanci poslednjih dana bore za gorivo, prenosi Jutarnji list.

Zemlju je poslednjih nedelja zahvatio haos jer je manjak vozača kamiona izazvao zastoje u lancu snabdevanja, a porast veleprodajnih cena gasa doveo energetske kompanije na ivicu propasti.

Očekuje se porast cena energenata za domaćinstva i celog spektra potrošačke robe.

Vlada, energetske kompanije i benzinske stanice ističu da zaliha goriva ima dovoljno, ali manjak vozača i panična kupovina iscrpeli su sustav.

U delovima zemlje bez benzina je ostalo 50 do 90 odsto pumpi, po sektorskom udruženju PRA koje zastupa 65 odsto od 8.380 britanskih benzinskih stanica.

Vlada je u nedelju objavila da planira da izda privremene vize za 5.000 stranih vozača kamiona. Međutim, neki poljski prevoznici ocenili su ponudu smešnom i poručili da će je retki prihvatiti.

Prevoznici, benzinske stanice i maloprodajni lanci tvrde da ne postoje jednostavna rešenja jer fali gotovo 100.000 vozača kamiona, a prevoz goriva zahteva dodatnu obuku i dozvole.

Endrju Opi, direktor za hranu i održivost Britanskog konzorcijuma trgovaca na malo (BRC), ocenio je da će biti potrebni meseci pre nego što bude dovoljno novih britanskih vozača da pokriju manjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: