Federer ima nos i za investicije: U brend uložio pre dve godine, sada su "nezaustavljivi"

Rodžer Federer je dokazao da, osim velikog teniskog umeća, ima i odličan "nos" za ulaganja.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 17.09.2021.

08:52

Federer ima nos i za investicije: U brend uložio pre dve godine, sada su
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Naime, Federer je pre dve godine uložio u švajcarsku kompaniju "On holding" koja je, otkako je osnovana pre jedne decenije, jedan od najbrže rastućih brendova patika na svetu.

On holding je u sredu uvrstio akcije na Njujorškoj burzi, a već prvog dana trgovanja njihova vrednost je skočila 46 odsto.

Prikupili 746 miliona dolara

Cena akcija zaustavila se na 35 dolara nakon što ih je u početnoj ponudi akcija (IPO) kompanija prodavala po 24 dolara. To je znatno iznad ranije definisanog raspona od 20 do 22 dolara. U IPO je ta kompanija sa sedištem u Cirihu prodala 31,1 milion akcija čime je prikupila 746 miliona dolara.

Kao i ostalim kompanijama koje se bave sportskom odećom i obućom, tako je i kompaniji "On" prodaja eksplodirala tokom pandemije kada su epidemiološke mere dovele do skoka tražnje za patikama. Švajarska kompanija tvrdi da je glavna prednost njenih patika vazdušni jastuk koji pruža izrazitu udobnost prilikom hodanja, odnosno trčanja. Zato ih i reklamira pod sloganom "Trčanje po oblacima".

Švajcarski teniser postao je akcionar 2019. godine uloživši nepoznati iznos, a potom je pomogao u dizajniranju teniskog modela rodžer pro, koji se prodaje za oko 200 dolara. Inače, kompaniju su 2010. osnovala tri zaljubljenika u trčanje, Olivije Bernard, Dejvid Aleman i Kaspar Kopeti, prenosi Poslovni dnevnik.

Osim Federerovog, On holding privukao je interesovanje i ostalih ulagača zbog svoje ekološke osvešćenosti, što je u finansijskom svetu sve važniji preduslov prilikom odluke o ulaganju.

Naime, kompanija proizvodi jedan model patika za trčanje pod nazivom sajklon (Cyclon) i one se potpuno mogu reciklirati. Osim toga, svi modeli patika dostupni su isključivo na pretplatničkoj bazi, pa kupac može iznošene patike da vrati kompaniji radi recikliranja. Zauzvrat dobija nove patike.

Daleko bolji rezultat

U prvih šest meseci ove godine do juna "On" je ostvario neto dobit od 3,8 miliona franaka (skoro 3,5 miliona evra). To je daleko bolji rezultat nego prošle godine, kada je gubitak iznosio više od 33 miliona franaka (oko 30,2 miliona evra). Operativna dobit (EBITDA) za prvo polugodište dosegla je 47,3 miliona franaka (oko 43,3 miliona evra).

"Naše sedište je u Švajcarskoj, ali kao globalni brend želeli smo da budemo deo globalnog tržišta kapitala i da se obratimo globalnoj investitorskoj zajednici", izjavio je za Blumberg finansijski direktor Martin Hofman.

U razgovoru za taj medij, saosnivač Dejvid Aleman kazao je da ponuda akcija daje kompaniji novu "startnu liniju", priliku za dalji rast na globalnom tržištu. Tokom iduće godine "On" planira da otvori prodavnicu u Tokiju, a razmatra i otvaranje dodatnih radnji u SAD i Kini.

Uvrštenje akcija kompanije "On" došlo je u vreme rastuće potražnje investitora za kompanijama koje posluju na održiv način.

Tako su nedavno na berzu izašle i kompanije "Onest" (Honest), koju je osnovala američka glumica Džesika Alba, te "Outli grup" (Oatly Group), čija je akcionarka televizijska zvezda i producentkinja Opra Vinfri. Proizvođač obuće od vune Olbrds (Allbirds) je prošlog meseca predao dokumente za početnu ponudu akcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: