Nije kao što izgleda: Sendvič o kom bruji ceo svet

Sabvej (Subway) - najveći svetski lanac sendviča - trenutno se suočava sa kolektivnom tužbom u Kaliforniji.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 23.06.2021.

11:16

Nije kao što izgleda: Sendvič o kom bruji ceo svet
Ilustracija: Justin Sullivan/Profimedia

Brend je optužen da su njegovi sendviči sa tunjevinom "potpuno lišeni tune kao sastojka", o čemu je krajem januara izvestio Vašington post. Međutim, priča je sada dobila epilog.

Sabvej je, očekivano, kategorički negirao navode.

"Jednostavno nema istine o navodima u žalbi podnetoj u Kaliforniji. Sabvej u svoje restorane isporučuje 100% kuvanu tunu koja se pomeša sa majonezom i koristi u sveže napravljenim sendvičima, tortiljama i salatama koje naši gosti poslužuju i uživaju u njima", poručila je njihova portparolka za Njujork tajms.

Sabvej ima skoro 40.000 lokacija širom sveta, od čega je oko polovina njih u SAD. Prema navodima kompanije, njihovi sendviči sa tunjevinom su jedni od najprodavanijih.

Svako drugo maslinovo ulje - lažno

"Sabvejev sendvič s tunom svrstava se među omiljene sendviče naših gostiju", poručila je portparolka lanca.

Ipak, Vašington post rešio je da sam ispita šta se nalazi u spornom proizvodu.

Šta su otkrili?

Nabavili su više Sabvejevih sendviča, izdvojili i zamrzli meso tune, a zatim ga poslali u komercijalnu laboratoriju za ispitivanje hrane. Proveli su nedelje razgovarajući sa stručnjacima za tune. Čekali su i čekali dok se laboratorijski rezultati ne vrate.

Sama potraga za laboratorijom koja bi mogla da testira uzorak bila je izazov, budući da je nekoliko njih ljubazno odbilo upite novinara, pozivajući se na tehnička ograničenja i politike poslovanja zbog kojih tuna nije bila podobna za analizu. Na kraju su pronašli jednu laboratoriju koja se specijalizovala za ispitivanje ribe. Pristali su da izvrše analize, ali i zatražili da laboratorija ne bude imenovana u članku. Prva pošiljka smrznute tune izgubljena je u tranzitu. Ali u drugom pokušaju, uzorak je stigao netaknut. Napokon, nakon više od mesec dana čekanja, stigli su i laboratorijski rezultati.

Doktor otkrio kako da prepoznate lažni sir: "Većina je falš" VIDEO

"U uzorku nije bila prisutna DNK tune koja se može umnožiti, pa iz DNK nismo dobili proizvode za umnožavanje“, navodi se u mejlu. "Stoga ne možemo da identifikujemo vrste."

Portparol laboratorije kazao je da "postoje dva zaključka" koja se odatle mogu izvući.

"Prvo, uzorak je toliko obrađen da nismo mogli da izvršimo identifikaciju. Ili tu jednostavno nema ničega što je tuna", istakao je.

Sabvej je odbio da komentariše laboratorijske rezultate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: