Nemci iznenadili

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (Volkswagen) zabeležio je neto dobit od 3,4 milijarde evra u prvom kvartalu ove godine.

Svet

Izvor: SEEbiz

Nedelja, 09.05.2021.

13:25

Nemci iznenadili
Ilustracija: EPA, RONALD WITTEK

Do toga je došlo nakon 517 miliona evra u istom lanjskom razdoblju, koje je već bilo obeleženo zatvaranjem prodavnica i fabrika automobila.

Grupa upozorava da će globalni nedostatak poluprovodnika imati dosta veći uticaj u drugom tromesečju, prenosi portal SEEbiz.

Deonice su nedavno imale slab dan, pale su za 2% nakon što je proizvođač upozorio da bi njegova operativna marža za drugo tromesečje mogla pasti na 5% sa 7,7% u prvom kvartalu, zbog sve većeg manjka čipova.

Rekordna neto dobit u prvom tromesečju pružila je investitorima Folksvagena savršenu priliku za zaradu na deonicama koje su do danas već imale rally godinu.

"VW je ostvario očekivane solidne operativne performanse, ali ima i nezgodnih detalja", napisao je analitičar Bernstein-a, Arndt Ellinghorst, u istraživačkoj belešci.

Dobit u Kini, najvećem Folksvagenovom tržištu, na koji otpada 40% ukupnog volumena prodaje, pogoršavala se u oštroj suprotnosti s dobiti BMW-ove grupe i marke Daimler Mercedes-Benz.

Rezultati dva glavna domaća konkurenta VW-a bili su toliko jaki, da su ih obe kompanije smatrali dovoljno relevantnima za tržište da su otkrili naslovne brojke pre datuma izveštavanja. Daimler je takođe podigao prognoze za Mercedes.

"Ovo bi trebalo pokrenuti temeljniju raspravu o položaju VW-a u Kini", napisao je Ellinghorst.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: