Senzacija iz Vašingtona u vezi s vakcinama: Na pomolu istorijska odluka?

Vest iz Vašingtona zvuči kao senzacija.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2021.

15:11

Senzacija iz Vašingtona u vezi s vakcinama: Na pomolu istorijska odluka?
Foto: Shutterstock/somemeans

Vlada SAD spremna je da ukine pravo na zaštitu patenta za korona-vakcine kako bi se pojačala globalna proizvodnja cepiva.

Pozitivne naznake dolaze i iz Brisela.

Kao doprinos borbi protiv koronavirusa američka vlada zauzela se za vremenski ograničeno ukidanje prava na patente na vakcine. "Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredni uslovi u kojima se nalazimo zbog pandemije traže i vanredne mere“, rekla je predstavnica vlade u Vašingtonu za pitanja trgovine Ketrin Taj obrazlažući tu neočekivanu inicijativu.

Do sada su SAD, zajedno s drugim zemljama iz kojih dolaze vodeće farmaceutske kompanije, blokirale inicijative zemalja poput Indije ili Južne Afrike za ukidanje prava na patente vakcina protiv korone.

Cilj: zaustavljanje pandemije

Američka vlada, kako je saopšteno, i dalje insistira na zaštiti autorskih prava, u ovom slučaju patenata na lekove, ali će se, zajedno sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO), zauzeti da vakcine protiv korone budu izuzetak "kako bi se zaustavila pandemija“. Cilj američke vlade je, kako se navodi u poruci Ketrin Taj na Tviteru: "Što više ljudi u što bržem roku snabdeti bezbednom i efikasnom vakcinom“.

Ketrin Taj je istovremeno naglasila da bi razgovori u STO mogli da potraju zbog toga što je među članicama te organizacije potrebno postići konsenzus o tom pitanju. Više od sto članica STO, među kojima su države, ali i nevladine organizacije, žele da ukinu pravo na patente za vakcine protiv korone, što bi trebalo da podstakne globalnu proizvodnju i snabdevanje cepivom. SAD u ovom procesu igraju važnu ulogu, ne samo kao najveća svetska privreda, već i zbog američkog naučnog instituta NIH koji polaže prava na izum koji važi kao ključan element za razvoj i proizvodnju tzv. mRNA-vakcina, u koje spadaju i one firmi Biontek i Fajzer, odnosno Moderne.

Istorijska odluka

Foto: Shutterstock/zef art
Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus najavu iz Vašingtona nazvao je "istorijskom odlukom“ i "upečatljivim primerom vodeće uloge SAD u pitanjima globalnog zdravstva“.

Pohvale dolaze i od organizacija za zaštitu ljudskih prava. "Amnesti internešenal“ je poručio da je američki predsednik Džoef Bajden tim potezom jasno pokazao da "SAD ljudske živote stavljaju iznad dobiti farmaceutskih kompanija“. Organizacija "Hjuman rajts voč“ pozdravila je odluku i poručila da je "sada red na Evropsku uniju“.

Pozitivne naznake i iz Brisela

Na ove vesti iz Vašingtona predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen reagovala je već u četvrtak ujutro. "Evropska unija je spremna da raspravlja o svim predlozima koji imaju za cilj da odnos prema krizi bude efikasan i pragmatičan. Unija je“, kaže predsednica Komisije, "zato spremna da raspravlja i o tome, da bi predlog SAD o ukidanju prava na patent mogao da doprinse tom cilju".

Negativno su reagovale jedino berze: deonice Bionteka su, nakon vesti iz Vašingtona, na berzi u Frankfurtu izgubile dvanaest odsto vrednosti. Već juče su isto to na berzi u Njujorku doživele i deonice Fajzera i Moderne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: