Raketirali srce saudijske naftne industrije, cene skočile

Severnomorska nafta Brent prekoračila je danas, prvi put od početka pandemije kovid 19, cenu od 70 dolara po barelu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.03.2021.

12:08

Raketirali srce saudijske naftne industrije, cene skočile
Foto: Corona Borealis Studio/Shutterstock

Američka nafta je dostigla najviši nivo u više od dve godine, nakon medijskih izveštaja o napadima na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije.

Cena fjučersa Brenta za isporuku u maju iznosila je noćas na azijskom trgovanju 71,38 dolara za barel, što je njen najviši nivo od 8. januara 2020, nakon čega se oko 6:11 časova po srednjoevropskom vremenu spustila na 70,96 dolara, što je porast od 1,60 dolara ili 2,3 posto u odnosu na prethodnu trgovinsku sesiju, javlja Rojters.

Američka sirova nafta WTI za dostavu u aprilu je ojačala za 1,47 dolara ili 2,2 procenta, na 67,56 dolara po barelu. Pre toga je na terminskom trgovanju za mesec unapred, njena cena dodirnula kotu od 67,98 dolara, najvišu od oktobra 2018.

Azijske akcije su takođe porasle nakon što je američki Senat usvojio zakon o paketu podrške privredi i građanima vredan 1,9 biliona dolara, a tome su doprineli i pozitivni ekonomski podaci iz SAD i Kine koji ukazuju na globalni ekonomski oporavak.

Snage jemenskih Huta ispalile su rakete i napale bespilotnim letelicama srce saudijske naftne industrije, uključujući postrojenje Saudi Aramka u Ras Tanuri, koje je od vitalnog značaja za izvoz nafte, a Rijad je ocenio da je to bio neušpešan napad na globalnu energetsku bezbednost.

"Moguće je da ćemo u bliskoj budućnosti videti nagli skok na tržištu nafte, pre svega zato što će tržište sada morati da ukalkulište u cenu neku vrstu premije rizika zbog učestalosti ovih napada", ocenjuju analitičari ING banke, napominjući da ovo je bio drugi napad ovog meseca nakon incidenta u Džedi 4. marta.

Cene Brenta i WTI nafte beleže četvrti uzastopni dan rasta posle odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika da i u aprilu uglavnom ostanu pri smanjenim isporukama.

Isporuke "crnog zlata" u Kinu u prva dva meseca 2021. povećane su za 4,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, jer je najveći svetski uvoznik ovog energenta pojačao svoje prerađivačke kapacitete usled daljeg rasta potražnje za gorivom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: