Sutra je Crni petak: Većina proizvoda sniženih za praznik već je bila "iste cene ili jeftinija"

Gotovo devet od 10 proizvoda koji se prodaju na Crni petak dostupni su po istoj ceni ili jeftinije ranije tokom godine, prema potrošačkoj grupi Vič (Which?).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2020.

09:05

Sutra je Crni petak: Većina proizvoda sniženih za praznik već je bila
Foto: Depositphotos, Syda_Productions

Pozvala je potrošače da "istraže", kako bi uočili prave pogodbe tokom prodaje 27. novembra.

Trgovci na malo, uključujući Amazon, Argos i Džon Luis, rekli su da nude dobre ponude tokom cele godine, ne samo tokom sezonskih događaja u kupovini. Ipak, mnogi kupci vide Crni petak kao način da se jeftino kupe pokloni pre Božića, piše BBC.

Više od dve trećine odgodilo je kupovinu kako bi pokušalo da nađe pogodbu u prodaji, navodi Lojds Banka.

Očekuje se da će potrošnja Crnog petka u Velikoj Britaniji ove godine narasti na 750 miliona funti. Vič je pratio cene 219 popularnih proizvoda za kuću i tehnologiju šest meseci pre prodaje 2019. i šest meseci posle.

Pregledali su proizvode Amazona, AO.com, Argosa, Kariz PiSi Vorld-a i Džona Luisa i otkrili da su samo tri predmeta bila najjeftinija na Crni petak.

Natali Hičins, rukovodilac kućnih proizvoda i usluga u Viču, rekla je: "Ponude izgledaju predobro da bi bile istinite, zato nemojte nasedati na vremenski ograničene ponude, a ako tražite nešto posebno, istražite prvi. Tako ćete znati koja kupovina je prava kad je vidite."

"Niske cene tokom cele godine"

Kariz PiSi Vorld je maloprodaja koja je najverovatnije ranije ove godine imala jeftinije ili slične cene.

Na primer, par slušalica Bouz Kvajetkomfort u maloprodaji koštao je 249 funti na Crni petak, ali je bio jeftiniji ili iste cene u najmanje 15 navrata u prethodnih šest meseci.

U kompaniji Džon Luis utvrđeno je da je 70 od 78 proizvoda koštalo isto ili manje pre prodaje.

Redimo, mašina za kafu De Longi koštala je 1.285 funti na Crni petak, ali je ranije koštala isto ili manje u najmanje 35 navrata - nekoliko dana u maju i junu 2019. padala je na manje od 1.200 funti.

Na Amazonu je više od polovine (57%) proizvoda bilo dostupno jeftinije ili po istoj ceni u šest meseci pre Crnog petka.

Komentarišući istraživanje, većina trgovaca naglasila je da su se cene poklapale tokom cele godine.
Foto: Depositphotos, info@crashmedia.fi
Amazon je poručio: "Trudimo se da kupcima ponudimo veliku vrednost zahvaljujući niskim cenama tokom cele godine, kao i brojnim fantastičnim sezonskim ponudama."

AO Vorld je rekao: "Prošlogodišnji crni petak imao je preko 9.000 fantastičnih i poštenih ponuda za kupce i očekujemo da će ova godina biti još veća“.

Argos je izjavio: "Naš crni petak omogućava kupcima pristup stotinama proizvoda po najnižoj ceni ikad. Oni takođe mogu biti deo prodaje i promocija koje sprovodimo sledeće godine."

Kariz PiSi Vorld je rekao da se poklapa sa cenama tokom cele godine i da ima dodatne popuste "kako bi se osiguralo da ispunimo obećanje o neverovatnoj tehnologiji koja je pristupačna“.

Džon Luis je naveo: "Pored raznolikosti ponuda koje imamo u prodavnici i na mreži tokom promotivnog perioda, naše cene obećavaju da kontinuirano nadgledamo i podudaramo cene naših glavnih konkurenata tokom cele godine.“

Upozorenje na prevaru

Kupci se takođe upozoravaju da pripaze na prevare tokom Crnog petka.

Barkliz je poručio da bi potrošači koji ove sedmice postanu žrtve mrežne prevare mogli izgubiti u proseku po 735 funti. Elektronika, trenažeri, telefoni i odeća popularni su proizvodi koji se koriste za prevaru ljudi.

Kriminalci postavljaju lažne veb lokacije i mogu da nude robu koja je lažna, neispravna ili koja nikada ne stigne. Akcija je samo pogodba ako za nešto što ste ionako nameravali da kupite sada nabavite jeftinije.

Vič kaže da bi kupci trebalo da istražuju, što može uključivati korišćenje veb lokacija za proveru prethodnih cena, i ne bi trebalo da kupuju impulsivno.

Čak i pre nego što dođete do te tačke, budite sigurni da ne trošite budžet uzaludno. Kupujte samo ono što možete sebi priuštiti i, ako je na kredit, imajte strog plan otplate.

Ako vas uhvati mahnitost oko Crnog petka, rizikuje vaše finansijsko zdravlje, a istraživanje je pokazalo i vaše mentalno zdravlje, ako gubitak zbog potrošnje izmakne kontroli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

17 h

Podeli: