Pet dana pred izbore: U Sjedinjenim Američkim Državama rekordan skok BDP-a za 33,1 odsto

SAD su u trećem kvartalu zabeležile istorijski skok BDP-a od 33,1 odsto na godišnjem nivou, prema preliminarnim podacima ministarstva trgovine.

Svet

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.10.2020.

15:32

Pet dana pred izbore: U Sjedinjenim Američkim Državama rekordan skok BDP-a za 33,1 odsto
Foto: Depositphotos, SergeyNivens

Taj podatak nagoveštava da SAD izlaze iz recesije, ali rast, objavljen pet dana pred predsedničke izbore sa neizvesnim ishodom, uglavnom je podržan izdašnom pomoći države domaćinstvima i firmama da se suoče sa pandemijom koronavirusa, ali ta pomoć je uglavnom završena, navodi Frans pres.

Kvartalni rast je daleko najveći do sada, to je skok u odnosu na ogroman pad privredne aktivnosti tokom proleća kada su zbog korona virusa zatvorene firme, a desetine miliona ljudi ostali bez posla. Oporavak iz najdublje recesije od Velike depresije 1930-ih je daleko od završenog, procenjuje agencija AP.

S podacima o rastu u trećem kvartalu, povratilo se samo oko dve trećine proizvodnje izgubljene početkom godine kada je privreda praktično zamrznuta i zbog zdravstvene bezbednosti naređeno je zatvaranje i restorana, barova, maloprodaje. Privreda sada pokazuje novo slabljenje i suočava se sa novim pretnjama, broj slučajeva zaraze korona virusom ponovo raste, oslabilo je zapošljavanje i vladini podsticajni paket je istekao.

Pošto izgleda da novi savezni paket pomoći neće stići ove godine, firma Goldman Saks je svoju prognozu rasta za sadašni četvti kvartal smanjila sa ranijih pet odsto na tri odsto na godišnjem nivou.

"Imamo vrlo otrovnu mešavinu koja se razvija sa jačanjem pandemije, nedostatak bilo kakvog novog vladinog podsticaja i pokazatelje da privreda već znatno usporava", rekao je Mark Zandi, glavni ekonomista u Mudis analitiks (Moody's Analytics).

I dalje je istorijski visoka stopa nezaposlenosti od 7,9 odsto, mada je opala sa 14,7 odsto na početku recesije izazvane pandemijom. Stopa zapošlavanja usporava tri uzastopna meseca. Privredi i dalje nedostaje 10,7 miliona radnih mesta da bi povratila 22 miliona radnih mesta izgubljenih u pandemiji.

Privreda u SAD je u prvom kvartalu januar-mart pala pet odsto, a rekordan pad od 31,4 odsto je imala u drugom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: