"Želimo da smanjimo zavisnost od Kine"

Nemačka želi da smanji zavisnost od svog drugog najvažnijeg izvoznog tržišta - kineskog.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

09:28

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Trgovina između te dve izvozne i industrijske sile zadnjih godina je dovela do toga da je Kina postala Nemačkoj najvažniji neevropski dobavljač i njeno drugo najvažnije izvozno tržište.

Nemačke firme bi trebalo da se usmere i na druga azijska tržišta, pored Kine, kako bi bile manje zavisne od pojedinih lanaca snabdevanja koji su se u pandemiji pokazali ranjivima na prekide, rekao je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer.

Altmajer ističe da je epidemija koronavirusa pokazala kako su lanci snabdevanja neretko jednostrani i izazivaju zavisnost od njih.

Pritom je aludirao na uska grla u snabdevanju nemačkog tržišta medicinskom opremom proletos, kada je Kina bila na vrhuncu pandemije, prenosi Poslovni dnevnik.

"Naravno da želimo da diversifikujemo naše lance snabdevanja", poručio je nemački ministar. Singapur i Južna Koreja mogli bi da ponude obećavajuće mogućnosti jer su se vrlo dobro nosili sa krizom izazvanom koronavirusom i u ranoj fazi vratili ekonomsku snagu, rekao je.

Trenutno, približno tri četvrtine nemačkog izvoza u Aziju odlazi u istočnu Aziju, od čega polovina samo u Kinu.

Iako je rast kineske ekonomije ubrzao na 4,9 odsto u trećem kvartalu, slabiji je nego što se očekivalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: