Sud presudio: Poslodavci dužni da plate deo kirije za rad od kuće

Švajcarski poslodavci dužni su da svojim zaposlenima za rad od kuće plate jedan deo kirije, zaključio je sud u Cirihu.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.05.2020.

11:49

Sud presudio: Poslodavci dužni da plate deo kirije za rad od kuće
Foto: Depositphotos, lofilolo

Tužbu protiv firme podneo je jedan zaposleni koji je tražio obeštećenje za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi da plati deo kirije

Međutim, sudija je doneo zaključke koji su drugačiji od argumenata firme, navodeći da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtev za obeštećenje.

Prema presudi je firma dužna da plati obeštećenje i to i retroaktivno 150 franaka mesečno. Eksperti smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posledice, posebno za rad od kuće za vreme koronavirus-krize.

Oni ističu da zaposleni imaju pravo na obeštećenje ako su prinuđeni, ne svojom voljom, da rade od kuće, a da onaj ko to čini na osnovu sopstvene volje ne bi na to imao pravo.

Uz to, eksperti za radno pravo ukazuju na to da poslodavac, koji snosi odgovornost i za zdravlje zaposlenih, ima obavezu da ubuduće plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: