Svetske organizacije u strahu: Rusija znatno smanjuje izvoz žitarica

Ruska vlada uvela je kvote na izvoz žitarica do kraja juna, usled čega je izvoz od 43,3 miliona tona snižen na sedam miliona tona.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2020.

14:39

Svetske organizacije u strahu: Rusija znatno smanjuje izvoz žitarica
Foto: Epa, Yahyua Arhab

Međunarodne organizacije strahuju da će zbog takvih ograničenja biti narušen ceo lanac snabdevanja hranom u svetu, prenosi francuski list "Valeurs actuelles".

Kako se navodi, kvote su uvedene do kraja juna, a ograničenja se odnose na pšenicu, kukuruz, ječam i raž. Ova mera je uvedena usled pandemije koronavirusa.

Ruska vlada na ovaj način želi da osigura da će žitarice dospeti na unutrašnje tržište, odnosno da će njima biti snabdeveni građani Rusije.

U novom zakonu je ukazano da navedene žitarice imaju važan značaj za nacionalno tržište. Zbog toga, u uslovima epidemije koronavirusa, vlasti žele da izbegnu porast cena, prenosi Sputnjik.

Rusija je do sada u proseku izvozila oko 43,3 miliona tona žitarica, od čega 35 miliona tona čini pšenica. Sada je izvoz snižen na sedam miliona tona. Istovremeno, nisu uvedena nikakva ograničenja na trgovinu sa Kazahstanom i Belorusijom, sa kojima je Rusija sklopila carinsku uniju.

Međutim, prema pisanju francuskog lista, rukovodioci Svetske zdravstvene organizacije i Svetske trgovinske organizacije zabrinuti su zbog posledica ruskih organičenja. Prema njihovim rečima, uvođenje kvota na izvoz žitarica može narušiti lanac snabdevanja hranom u svetu, navodi se u članku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: