Preokret u sagi Severni tok 2 - Ruski brod promenio odredište, ide u Kolombo

Brod Akademik Čerski, u vlasništvu Gasproma, promenio je odredište i nije doplovio do Singapura 22. februara, kako je bilo planirano.

Svet

Izvor: Sputnik

Ponedeljak, 24.02.2020.

19:20

Preokret u sagi Severni tok 2 - Ruski brod promenio odredište, ide u Kolombo
Foto: Ilustracija, Depositphotos, Dmitry Lovetsky

Novo odredište tog broda je ekonomska i poslovna prestonica Šri Lanke - Kolombo, naveli su portali za praćenje brodova Marin trefik i Veselfajnder.

Krećući se trenutnom brzinom, brod može stići u glavni grad Šri Lanke 18. marta, a za sada nastavlja da se kreće prema Singapuru.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak izjavio je ranije da gasovod može izgraditi brod Akademik Čerski. Međutim, potrebni su dodatni radovi na Baltiku.

Ranije je portal Veselfajnder naveo da je brod za postavljanje cevi po dnu mora Akademik Čerski, koji se razmatra kao jedna od opcija završetka gasovoda Severni tok 2, krenuo iz luke Nahodki, gde se nalazio od oktobra prošle godine, u Singapur, kao i da ostaje nepoznato kada će stići u Baltičko more, gde se gradi Severni tok 2, prenosi Sputnjik.

Nemački list Handelsblat pisao je, pozivajući se na diplomatske krugove u Vašingtonu, da američki Kongres u februaru ili martu može usvojiti novi paket sankcija protiv Severnog toka 2, koji će biti usmeren protiv investitora i kompanija koji dobijaju gas preko gasovoda.

Da li će Rusija moći samostalno da završi izgradnju Severnog toka 2?

Foto: Getty images, Sean Gallup
Američki ministar za energetiku Den Brujet je ranije rekao da je uveren da Rusija neće moći samostalno da završi izgradnju Severnog toka 2 i na taj način zaobiđe američke sankcije. Prema njegovim rečima, ruska strana nema odgovarajuću tehnologiju.

Portparol Gasproma Sergej Kuprijanov je prokomentarisao tu izjavu američkog ministra rekavši mu da ne žuri sa zaključcima.

Ranije je Rajan Zele, direktor austrijske naftne i gasne kompanije OMV koja finansira taj projekat, izjavio da će Rusija moći da dovrši izgradnju Severnog toka 2. Prema njegovim rečima, za to je neophodno pronaći odgovarajući brod, dodajući da postavljanje cevi na malu dubinu ne zahteva supertehnologije.

Sankcije protiv Severnog toka 2

Foto: Depositphotos, olena-design
Krajem prošle godine američki predsednik Donald Tramp potpisao je vojni budžet koji predviđa sankcije protiv gasovoda Severni tok 2 i Turskog toka.

Sjedinjene Američke Države zahtevale su da kompanije koje polažu cevi za gasovode odmah prestanu sa radom. Švajcarska građevinska kompanija Olsiz povinovala se zahtevima SAD. Prema rečima portparola kompanije Nord strim 2 AG za završetak izgradnje gasovoda ostaje da se položi oko 160 kilometara cevi na dva krak

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: