Koronavirus paralisao zemlju: Zatvorene sve prodavnice poznatih trgovinskih lanaca

Popularne turističke destinacije, uključujući Šangaj i Hongkong, preduzimaju ekstremne mere u nastojanju da spreče širenje Koronavirusa.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 26.01.2020.

10:00

Koronavirus paralisao zemlju: Zatvorene sve prodavnice poznatih trgovinskih lanaca
Foto: Epa, Lu Hongjie

Broj žrtava raste, ali na udaru je i ekonomija zemlje, jer se saobraćaj masovno obustavlja, a trgovački lanci zatvaraju prodavnice.

Popularni Starbaks i Mek Donalds zatvorili su svoje prodavnice u Šangaju.

Iz Starbaksa su u subotu rekli da je tak korak preuzet zbog "brige za zdravlje" kupaca i zaposlenih.

U Šangaju su takođe zatvoreni bioskopi u cilju sprečavanja širenja smrtonosnog virusa.

Kraj januara i početak februara je vreme kada milioni Kineza putuju kućama kako bi sa porodicom proslavili novogodišnje praznike, ali ove godine proslave širom zemlje se masovno otkazuju zbog straha da bi okupljanja doprinela širenju virusa.

Šefica hongkonške vlade Keri Lam u subotu je proglasila vanredno stanje u azijskom finansijskom centru i najavila mere za ograinčavanje veza grada sa kontinentalnom Kinom. Škole, koje su več zatvorene za praznik, ostaće zatvorene do 17. februara, a letovi i brzi vozovi između Vuhana i Hongkonga su zaustavljeni.

Šangaj je ranije zatvorio kineski Diznilend, kako bi se sprečilo širenje virusa, zatvoren je Zabranjeni grad, a najavljeno je da će i neki delovi velikog Kineskog zida biti zatvoreni.

Kina je zabranila trgovinu divljim životinjama na pijacama, u supermarketima, restoranima, kao i na internetu zbog izbijanja koronavirusa, saopštili su Ministarstvo poljoprivrede i Biro za šumarstvo. Sva mesta na kojima se uzgajaju divlje životinje trebalo bi da budu izolovana, a njihov prevoz zabranjen, navodi se u saopštenju.

Zabrana stupa na snagu od danas, prenosi Rojters. Virus koji je zarazio više od 2.000 ljudi širom sveta i od čijih posledica je preminulo 56 osoba u Kini, otkriven je na ribljoj pijaci u Vuhanu, gde su ilegalno prodavane i divlje životinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: