Poleteo najveći dvomotorni putnički avion VIDEO

Predstavnik nove generacije širokotrupnih letelica Boing 777 X, uspešno je izveo svoj prvi let.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.01.2020.

09:05

Poleteo najveći dvomotorni putnički avion VIDEO
Foto: Getty images, Stephen Brashear/Stringer

Tako je doneo malo dobrih vesti američkoj kompaniji, koja je pretrpela teške udarce zbog rušenja dva aviona 737 maks prošle godine.

Loši vremenski uslovi odlagali su od četvrtka prvo poletanje najvećeg dvomotornog aviona na svetu sa aerodroma Pejn Fild blizu Evereta u državi Vašington.

Prvi let je deo testova koji će biti održani u cilju dobijanja bezbednosnih dozvola i odobrenja, koja će sigurno biti još oštrija imajući u vidu situaciju sa modelima 737 maks, koji su prizemljeni još od marta nakon dva pada tih letelica u kojima je poginulo 346 ljudi, javlja CNBC.

Boing se nadao da ce 777 X, predstavljen na Dubai eršouu 2013. godine, poleteti još prošle godine, ali se kompanija suočila sa odlaganjima zbog problema u proizvodnji motora GE9 eks, najvećih avionskih motora na svetu.

Najveći dvomotorni avion ikada napravljen ima raspon krila od neverovatnih 71,6 metara i malo je duži od legendarnog grbavog džambo-džeta koji polako izlazi iz upotrebe, jer se avio-kompanije pre odlučuju za dvomotorne letelice zbog manje potrošnje goriva, prenosi RTS.

777 X, koji košta 422,2 miliona dolara, mada kompanije često dobijaju popuste, može da primi 426 putnika.

Međutim, narudžbine za letelicu su se smanjile, a nekoliko avio-kompanija potpisalo je ugovore sa rivalskim Erbasom o kupovini A321 Eks-El-Er.

Boing je do kraja trećeg kvartala prošle godine imao 344 porudžbina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: