Zbog Turskog toka jedna zemlja izgubila praktično ceo prihod od tranzita gasa

Potpisivanje novog ugovora o tranzitu gasa sa ruskim Gaspromom omogućiće jeftiniji gas za korisnike.

Svet

Izvor: Sputnik

Subota, 18.01.2020.

14:23

Zbog Turskog toka jedna zemlja izgubila praktično ceo prihod od tranzita gasa
Foto: Depositphotos/doomu

To je izjavio šef kompanije "Operator sistema za tranzit gasa Ukrajine" Sergej Makogon, istovremeno konstatujući da je zbog puštanja u rad gasovoda "Turski tok" Ukrajina izgubila 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

"Da nismo potpisali novi ugovor sa Rusijom o transportu gasa u Evropu, tarife za ukrajinske korisnike skočile bi čak četiri puta", pojasnio je on.

Najveću štetu zbog Turskog toka pretrpela je Moldavija, jer je time izgubila praktično ceo prihod koji je dobijala od transporta gasa, piše Sputnjik.

"Faktički je preostao samo gas koji se šalje do Rumunije, što je oko pet miliona kubika dnevno, ali bi i to moglo da stane ako ruska strana počne da šalje plavi energent preko Bugarske", dodao je on.

Ranije je objavljeno da je obim tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu prvog dana 2020. godine pao 5,3 puta u poređenju sa prosekom iz decembra. Ako je u decembru zapremina prosečno iznosila 261 milion kubnih metara, a 31. decembra je preko ukrajinskog gasnog sistema ispumpano 220,05 miliona kubnih metara, 1. januara taj pokazatelj iznosio je samo 49,3 miliona kubnih metara gasa, a 2. januara količina tranzita smanjena je još više — na 38,8 miliona kubnih metara.

Moskva i Kijev su 30. decembra potpisali paket sporazuma o nastavku tranzita gasa kroz Ukrajinu, uključujući petogodišnji tranzitni ugovor. Prema njemu, "Gasprom" garantuje ispumpavanje 65 milijardi kubnih metara gasa prve godine i 40 milijardi kubnih metara naredne četiri godine.

Direktor operatora Sergej Makogon 1. januara je saopštio da je prva noć rada "Operatora GTS" prošla normalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: