"Biće teško": Džonson želi trgovinski sporazum sa EU do kraja 2020.

Britanski premijer izvešće zemlju iz EU do 31. januara, a do kraja 202. godine sklopiti novi trgovinski sporazum sa Unijom, makavio je ministar Majkl Gouv.

Svet

Izvor: index.hr

Ponedeljak, 16.12.2019.

10:00

Foto: Depositphotos, Sashkin7

Džonson je trijumfovao na prevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao kako bi konačno rešio pitanje Bregzita koje je zapelo u slepoj ulici. Pridobivši na svoju stranu mnoge tradicionalno laburističke birače iz severne i centralne Engleske, Džonson je poručio da će voditi "narodnu vladu".

"Apsolutno mogu da potvrdim da ćemo relativno brzo imati priliku da glasamo o predlogu sporazuma o povlačenju i tada da se pobrinemo da se usvoji pre 31. januara", rekao je Gouv.

Riši Sunak, zamenik britanskog ministra finansija, rekao je da će vlada predlog sporazuma o povlačenju uputiti u parlament na ratifikaciju pre Božića, kako bi se ministri mogli da se posvete ostalim prioritetima vlade, poput povećanja izdvajanja za javno zdravstvo, prenosi Index.

Što se tiče novog trgovinskog sporazuma, Gouv je novinarima rekoa da će dve strane trgovinski pakt zaključiti do kraja sledeće godine.

"Bićemo u poziciji da EU napustimo pre 31. januara naredne godine, a potom ćemo s Unijom dovršiti razgovore o novom okviru o slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji koju ćemo imati već do kraja iste godine", dodao je ministar.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije sumnja da će se trgovinski sporazum brzo zaključiti. Ti će pregovori, kako je rekao prošli mesec, biti teški i zahtevni te je upozorio Britance da EU neće tolerisati nepoštenu konkurentnu prednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: