Baltičkim zemljama preti krah: Prekid tranzita dovešće do krize

Moskva odustaje od tranzita preko baltičkih zemalja, što će izazvati ozbiljnu krizu u tim zemljama.

Svet

Izvor: Sputnik

Sreda, 11.12.2019.

13:25

Baltičkim zemljama preti krah: Prekid tranzita dovešće do krize
Foto: Epa/WALLACE WOON

To se pre svega odnosi na transportni i logistički sistem, jer je ceo baltički tranzit orijentisan prvenstveno na Rusiju.

Kako se navodi, Rusija se fokusira na sopstvene luke na Baltičkom moru. Pušten je u rad novi terminal "Lugaport" u Ust-Lugi, a u Kalinjingradskoj oblasti se gradi dubokovodna luka. prenosi Sputnjik.

U prvoj polovini 2019. godine ruski saobraćaj kroz estonske, letonske i litvanske morske luke smanjen je za 12,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ruski analitičar Nikolaj Kučerov tvrdi da Moskva samo pokušava da plati manje za tranzit trima zemljama NATO-a. U poslednjoj godini baltičke zemlje su naplatile od Rusije 200 miliona dolara, a to je manje nego u 2018. godini, jer je saobraćaj smanjen.

Kako se navodi, zbog ozbiljnog smanjenja tranzita stradaće ne samo terminali baltičkih zemalja, nego i njihove železničke mreže, jer su one usko povezane slukama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: