Plemeniti metali na meti lopova: Ogroman porast krađa katalizatora

Policija Londona objavila je podatke o ogromnom porastu krađa katalitičkih konvertera sa automobila u 2019. godini.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

14:36

Plemeniti metali na meti lopova: Ogroman porast krađa katalizatora
Foto: Depositphotos/philipus

Za prvih šest meseci ove godine, broj krađa katalizatora skočio je na 2.894, u poređenju sa 1.674 u istom periodu prošle godine, objavio je BBC.

U izduvnom sistemu automobila, katalitički konverter prečišćava štetne gasove pre nego što se ispuste kroz cev auspuha.

Cene određenih plemenitih metala uzletele su u nebo u proteklih 18 meseci – paladijum sada vredi 1.300 funti za uncu, dok je rodijum otišao na 4.000 funti za uncu, prema podacima F. J. Church and Sonsa, firme specijalizovane za trgovinu metalima koja je ujedno i najveći specijalista u UK za reciklažu katalizatora.

Policija poziva vlasnike vozila da budu "budni" i razmotre preduzimanje dodatnih bezbednosnih mera za zaštitu svojih automobila.

Katalizator se nalazi u kutiji na izduvnoj grani ispod auta. Kako bi ga ukrali, lopovi se uvlače ispod autoa i koriste moćne alate za sečenje da odvoje kutiju od cevi oko nje.

Iako postoji 10.000 različitih tipova konvertera, najčešća meta su hibridni automobili. Pošto hibridi imaju dva izvora energije – struju i benzin ili dizel – katalizator se manje koristi za uklanjanje nečistoća. Zato je manja verovatnoća da metal korodira, što znači da je vredniji i atraktivniji za lopove.

Plemeniti metali moraju se koristiti jer katalizatori moraju da rade dovoljno efikasno da zadovolje standarde emisija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: