Ovo su znaci da je ponuda za posao previše dobra da bi bila istinita

Stručnjaci za karijeru otkrili su potencijalne znake upozorenja da je vaša ponuda posla iz snova previše dobra da bi bila istinita.

Svet

Izvor: Investitor.me

Nedelja, 22.09.2019.

17:08

Ovo su znaci da je ponuda za posao previše dobra da bi bila istinita
FOTO: Depositphotos,monkeybusiness

Nakon višemesečne potrage, prijava i razgovora, ništa nije više oslobađajuće nego napokon dobiti tu ponudu za posao iz snova.

Ali ako ste sveži s fakulteta i s minimalnim radnim iskustvom, a firma vam nudi platu iznad očekivanja, mogućnost povremenog rada od kuće i besplatna putovanja, možda biste trebali da preispitate odluku da radite tamo.

Imajte na umu nejasnoće, verbalne dogovore, preveliku spremnost za zapošljavanje i preuranjene zahteve za vašim ličnim podacima, jer to može ukazivati ​​na to da je firma lažna, da ima toksično okruženje ili na neki drugi način nije ono što se čini na prvi pogled.

Stručnjaci za zapošljavanje su otkrili ove potencijalne znake upozorenja da je vaša ponuda posla iz snova previše dobra da bi bila istinita – te da biste po svaku cenu trebalo da izbegavate tu priliku:

Budite oprezni ako je ponuda plate previsoka


Nerazumno visoka plata uobičajeni je znak da posao možda neće biti onakav kako se čini, prema stručnjakinji za karijeru Ejlin Šaraga.

"To bi mogao biti znak da niko ne želi posao, jer su uslovi toksični. Oni bi mogli biti očajni i želeli da vas zaposle samo kako bi rešili hitan problem".

Verbalna obećanja bez papira takođe bi mogla biti znak za uzbunu

"Čuvajte se firmi koje vam daju verbalna obećanja, ali ih ne daju i napismeno. To gotovo uvek znači neispunjenje", kaže ona.

Uz to, ne postoje fizički dokazi verbalnih obećanja, tako da kompanija ne može biti odgovorna za njihovo nepoštovanje.

Nejasni detalji o vašim odgovornostima mogli bi biti znak nestabilnosti


"Ako nemaju odgovore na vaša pitanja, to bi mogao biti znak za uzbunu", upozorava Šaraga.

Ta pitanja mogu sadržati pojedinosti o vašim poslovnim odgovornostima, radnom okruženju firme, kada biste trebali da počnete s radom ili u kojem smeru kompanija planira da ide u narednih 10 godina.

Prema Šaragi, nejasnoća znači neorganizovanost i nestabilnost.

Menadžer zapošljavanja koji se preterano trudi da vas zaposli može ukazivati ​​na probleme u kompaniji


"Firma koja se čini previše željnom da vas zaposli odmah će tražiti vaš odgovor (na ponudu) i insistiraće da krenete s poslom odmah. To može biti znak da su očajni i da nisu pažljivo tražili kako bi pronašli odgovarajuću osobu", kaže ona.

Kompanija koja zapošljava iz pravih razloga intervjuisaće više kandidata i objaviće ponudu osobi koju žele da dovedu, navodi Debra Vetman, trener za karijeru u kompaniji Careers Done Write.

Zatim će vam omogućiti da razmislite o svojim sledećim koracima, umesto da odmah odlučite.

Ako nije bilo formalnog intervjua, ponovo razmotrite ponudu

Formalni razgovori licem u lice omogućuju vam da osetite namere i radno okruženje kompanije koja nudi posao.

"Imala sam klijentkinju koja je dobila visoku ponudu za posao od francuske kompanije. Firma je tvrdila da širi svoje poslovanje u SAD-u, tako da moja klijentkinja nije imala razgovor oči u oči s njenim zaposlenim. Razgovarali su telefonom i tražili njene lične podatke i broj socijalnog osiguranja kako bi krenuli napred s procesom zapošljavanja. Radilo se o primeru pokušaja prevare. Uvek treba izbeći prihvatanje ponude bez intervjua", upozorava ona.

Ako je proces intervjuisanja prebrzo prošao, to bi moglo značiti da je firma očajna

Dok niko ne uživa da čeka da im se firme jave nakon razgovora za posao, spor proces zapošljavanja je normalan.

"Ubrzani proces zapošljavanja glavni je znak za uzbunu", upozorava Liz Rajan, osnivačica i izvršna direktorka Human Workplacea, za Forbes.

"Kad smo u potrazi za poslom i željni da pobegnemo od toksičnog radnog mesta, skloni smo da ne postavljamo teška pitanja".

Ako sve morate sami da proveravate u vezi s ponudom za posao kompanija bi mogla biti neorganizovana


Prema Vitmanovoj, ako sve sami radite oko daljih aktivnosti s kompanijom – nazivate ih prvi i stalno proveravate ima li što novo – obično postoji problem.

"To bi moglo da znači da je kompanija neorganizovana i da možda nema puno poštovanja prema svojim zaposlenima", kaže.

Visoka stopa promene zaposlenih ukazuje na probleme

"Kompanije bi mogle imati visoke stope menjanja zaposlenih iz više razloga, kao što je odlazak zaposlenih početnih nivoa na bolja radna mesta, zapošljavanje mnogih za minimalnu platu ili ako druge firme nude više novca za isti posao", kaže Šaraga.

Ako kompanija ima visoku stopu promene zaposlenih zbog lošeg upravljanja ili toksičnog radnog okruženja, to je razlog za razmatranje alternativne kompanije.

Ne verujte kompaniji koja želi vaše lične podatke unapred


"Ako već pre početka zapošljavanja i bez ponude traže vaše podatke o socijalnom osiguranju i bankovne izvode, to bi mogao biti znak da je firma lažna", kaže Vitman.

Ova vrsta ličnih podataka vrlo je poverljiva i osetljiva. Ako neko dobije vaš broj socijalnog osiguranja, mogli biste se suočiti s posledicama do kraja života.

Pre prihvatanja posla, proverite ima li kompanija dobru reputaciju

Proguglajte kompaniju u vezi s negativnim vestima i pravnim podacima. Pokušajte da pitate i sadašnje i bivše zaposlene šta misle o njoj, ako imate mogućnost za to.

Ako je kompanija učestvovala u neuobičajeno velikom broju tužbi, razmislite o odbijanju ponude za posao

"Vaša reputacija će biti povezana s poslodavcem, pa svakako razmislite možete li stajati iza brenda", napisao je Harvi Deutšendorf, stručnjak za emocionalnu inteligenciju u agenciji Fast Company.

Za dobru ponudu posla nećete morati uplatiti novac pre početka rada


"Ako od vas traže novac za pokretanje posla, to odmah izaziva zabrinutost. Oni će vam možda reći da unapred date određeni iznos kako biste mogli da pokrenete posao, a zatim ćete početi da zarađujete ​​veliku platu. Ne bi trebalo da dajete novac u procesu zapošljavanja", kaže Vitman.

Ako vam intuicija kaže da budite oprezni, sledite osećaj

"Znaćete kada intuitivno nešto nije sasvim u redu. Ako se tako osećate tokom postupka zapošljavanja, devet od deset puta ste u pravu i trebalo biste da potražite posao negde drugo", kaže Vitman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: