Dobili dozvolu: Rusi grade još jedan blok u nuklearnoj elektrani u Turskoj

Rosatom je dobio osnovnu licencu za izgradnju drugog energetskog bloka nuklearne elektrane Akuja, saopštio je predstavnik te ruske državne korporacije.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 08.09.2019.

12:30

Dobili dozvolu: Rusi grade još jedan blok u nuklearnoj elektrani u Turskoj
Foto: Epa, Friso Gentsch

Krajem 2018. godine turska Agencija za atomsku energiju izdala je takozvanu ograničenu dozvolu za izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Akuja u Turskoj. To je bio preliminarni dokument, koji je omogućio početak izgradnje objekata za budući energetski blok, bez instaliranja reaktora.

Izgradnja prvog energetskog bloka počela je u aprilu prošle godine. Projekat nuklearne elektrane Akuja obuhvata četiri energetska bloka sa ruskim reaktorima VVER1200, generacije 3+, sa takozvanim "postfukušima" standardima bezbednosti, prenosi Sputnjik.

Pokretanje prvog bloka planirano je za 2023. godinu, a potom bi svake sledeće godine trebalo da bude pušten u rad još po jedan blok, a vrednost projekta je oko 20 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: