Finansijski debakl: Za tri meseca izgubili 4,9 milijardi $

Američki proizvođač aviona Boing objavio je danas da će njegova dobit u drugom kvartalu biti umanjena za 4,9 milijardi dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 19.07.2019.

16:35

Finansijski debakl: Za tri meseca izgubili 4,9 milijardi $
Foto: Depositphotos, Thomaspajot, 7002864

Gubitak je nastao usled jednokratnog troška koji je kompanija pretrpela zbog prizemljenja svog aviona "737 max" širom sveta nakon dve fatalne nesreće.

To će ujedno biti i najveći kvartalni gubitak u istoriji Boinga pošto kompanija naredne nedelje objavi svoje finansijske rezultate.

Naime, ukupni troškovi Boinga zbog smanjenog obima prodaje, pada proizvodnje i isplate odštete porodicama žrtava dve fatalne avionske nesreće, iznosiće 6,6 milijardi dolara, a u tu sumu, kako navodi Raša tudej, ne ulaze finansijska sredstva koja će kompanija morati da izdvoji za tužbe, koje će, kako se očekuje, podneti članovi porodica stradalih.

Boing je saopštio da bi se "737 max" mogao vratiti u upotrebu na jesen. Taj tip aviona je prizemljen nakon što je jedan "737 max" pao u Indoneziji u oktobru 2018., a drugi u Etiopiji u martu ove godine. Poginulo je ukupno 346 ljudi.
Foto: EPA EFE STRINGER

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: