Veliki preokret na Bosforu? Rusija Turskoj nudi svoje najubojitije avione

Rusija je izrazila spremnost da Turskoj isporuči višenamenske lovce Su-35 ako Ankara to bude želela.

Svet

Izvor: Sputnik

Četvrtak, 18.07.2019.

13:24

Veliki preokret na Bosforu? Rusija Turskoj nudi svoje najubojitije avione

Ovo je izjavio šef ruske odbrambene korporacije "Rosteh" Sergej Čemezov, navodi Sputnjik.

"Ukoliko Turska izrazi želju, mi smo spremni sa isporučimo toj zemlji lovce Su-35", istakao je Čemezov.

Su-35 je višenamenski lovac generacije 4++, što znači da je po svojim karakteristikama izuzetno blizu avionima pete generacije.

Prethodno je predsednik SAD Donald Tramp, komentarišući isporuku ruskih protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj, rekao da Ankara više ne može da računa na kupovinu američkih aviona F-35.

Podsetimo, Rusija je već poslala 15 aviona sa komponentama PVO sistema S-400 Turskoj, u skladu sa ugovorom o kupovini četiri diviziona ovih raketnih kompleksa, ukupne vrednosti 2,5 milijarde dolara.

S tim u vezi, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je taj ugovor najvažniji dokument koji je Turska potpisala u svojoj istoriji.

Turska reagovala na najavu isključenja iz programa F-35

Foto: Epa, Petros Karadjias POOL
Nepošteno je da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, a tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 je netačna, navodi Ankara.

Odluka službenog Vašingtona da izbaci Tursku iz programa razvoja lovačkih aviona F-35 je protiv duha NATO-a, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ankara je pozvala Alijansu da poništi svoju odluku.

„Ovaj jednostrani korak kosi se s duhom Alijanse i nema nikakvo legitimno opravdanje. Ne samo da je nepošteno da Turska bude izbačena iz programa u kom je partner, već je i tvrdnja da će S-400 oslabiti F-35 — netačna“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Turska je prošle nedelje počela da dobavlja delove ruskog raketnog sistema S-400, što je dovelo do odluke Vašingtona da suspenduje Tursku iz programa F-35.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će sistemi S-400 biti u potpunosti instalirani do proleća 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: