Rusi postaju sve siromašniji, najugroženija deca

Ako se opadanje životnog standarda Rusa nastavi, ne isključujem mogućnost velikih socijalnih nemira, upozorio je Aleksej Kudrin.

Svet

Izvor: Novac.hr

Sreda, 26.06.2019.

08:47

Rusi postaju sve siromašniji, najugroženija deca
FOTO: Depositphotos/doroshin

Kudrin je šef Revizorske komore Rusije i jedan od najuglednijih tamošnjih ekonomista.

"Nužan je zaokret u našoj ekonomskoj politici jer siromaštvo poslednjih godina raste i trenutno 12 miliona i 500 hiljada naših građana živi na rubu ili ispod praga siromaštva. Sedamdeset odsto siromašnih su deca", upozorio je Kudrin.

Potrebne hitne mere

On 'socijalnu bombu', između ostalog, prepoznaje u činjenici da rusko stanovništvo postaje sve siromašnije, dok je u - s Rusijom uporedivim zemljama - situacija obrnuta i broj siromašnih opada.

Kudrin predlaže hitne mere države u drugačijoj raspodeli dohotka kojom bi se povećali prihodi socijalno najugroženijih slojeva društva Rusije, kao i povećanje najnižih plata u najvećoj zemlji sveta.

U Rusiji je, naglašava, ugroženo ono najvrednije, a to je ljudski kapital.

Da Kudrinove ocene imaju težinu svedoče reakcije političkog vrha Rusije.

Putin: Kudrin je ekonomista prošlog veka

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je Kudrina poslednjim 'ekonomistom devedesetih godina prošlog veka'.

Kao primer, kako je kazao, zastarelih Kudrinovih pogleda, Putin je naveo njegovo zalaganje za smanjenje zavisnosti Rusije od prihoda od nafte, rekavši kako bi takav potez odveo zemlju u povećanje inflacije.

Peskov: Imamo socijalne probleme

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov ocenio je Kudrinove najave socijalnih nemira kao 'emocionalne i hipertrofirane'.

Peskov nije negirao da socijalni problemi u Rusiji postoje, ali, kazao je, ne u veličini, niti s potencijalom koji Kudrin navodi.

"Imamo određeni broj građana čiji su prihodi opali zbog spoljnih uticaja na našu ekonomiju, ali i ekonomskih procesa koji se odvijaju unutar zemlje. Na rešavanju tih problema se radi", rekao je Peskov.

Medvedev: Protiv siromaštva konkretno, a ne pričom

Iako nije naveo da odgovara na Kudrinov stav, ruski premijer Dimitrij Medvedev izjavio je kako protiv siromaštva u Rusiji treba da se bore svi na svim nivoima vlasti konkretnim koracima a ne, kazao je, opštim razmatranjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: