"Bogati će kupovati izlaz iz posledica, a siromašni snositi najteži teret"

Svet je na putu prema "klimatskom aparthejdu" u kojem će bogati kupovati izlaz iz najgorih posledica klimatskih promena dok će siromašni snositi najteži teret.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 25.06.2019.

18:04

Foto: Depositphotos, kevron2002, 30828375

Ova konstatacija se navodi se najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija.

Izveštaj koje je UN-ovom Veću za ljudska prava predao stručnjak Filip Alston, zaključuje da bi poslovni svet trebao da odigra ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena. On navodi da se na poslovni svet ne može osloniti, da se brine za siromašne, navodi Jutarnji list.

"Preveliko oslanjanje na privatni sektor moglo bi dovesti do scenarija klimatskog aparthejda u kojem bogati plaćaju kako bi izbegli prevelike vrućine, glad i sukobe, dok bi ostatak sveta bio prepušten patnji", napisao je Alston.

Naveo je kao primer ranjive Njujorčane koji su ostali bez struje ili zdravstvene zaštite kada ih je 2012. pogonio uragan Sandy.

Isključivo oslanjanje na privatni sektor za zaštitu od ekstremnih vremenskih prilika i porasta nivoa mora "gotovo bi zagarantovalo masovna kršenja ljudskih prava, pri čemu bi bogati bili zbrinuti, a najsiromašniji bi bili zaboravljeni".

"Čak i u najboljem scenariju, stotine miliona ljudi bi se suočilo sa nesigurnim snabdevanjem hranom, prisilnom migracijom, bolestima i smrti", navodi se u njegovom izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: