Pazite šta radite na poslu: Oprezno s porukama koje šaljete šefu i zaboravite na emotikone

Dovoljno je da vam šef pošalje nekoliko poruka, pa da vaše srce odmah zakuca jače i da počnete intenzivno da mislite o poslu, što može da izazove osećaj stresa.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

11:37

Pazite šta radite na poslu: Oprezno s porukama koje šaljete šefu i zaboravite na emotikone
FOTO: Deposit,ArturVerkhovetskiy.

Klasične SMS poruke izazivaju veći osećaj važnosti onoga što u njima piše od mejlova ili poruka preko raznih mesindžera, bez obzira da li je to bila namera onoga ko ih je poslao ili ne.

Mnoge kompanije imaju uređenu kulturu komuniciranja porukama, pa se tamo tačno zna kada se i kojim povodom šalju poruke zaposlenima.

Meri Mekintajr, savetnica za karijeru i autorka knjige Tajne pobede u kancelarijskim pravilima, kaže da je najbolje kada se zaposleni i nadređeni dogovore kada će i kako komunicirati.

Da li slati SMS šefu?

Prvo proverite da li vaša kompanija ima zvaničnu politiku slanja poruka. Ako nema, a vaš šef vam je dao broj svog mobilnog telefona, koristite SMS samo za vrlo kratke i brze komunikacije.

Na primer, slanje poruke kojom šefa obaveštavate da kasnite nekoliko minuta može se smatrati prihvatljivom, ali pisanje dugačkog objašnjenja zašto ste na velikom projektu možda nije najbolja ideja.

Ako tema zahteva širu priču onda su mejl ili direktni sastanak efikasniji način komunikacije.

Treba li šef vama da šalje SMS?

Kada je reč o menadžerima koji šalju poruke, McIntajr predlaže da se proceni da li treba da se vodi evidencija o razgovoru - bilo zbog pravnih razloga, bilo zbog svrhe vođenja evidencije.

"Veliki procenat slučajeva seksualnog uznemiravanja koje istražujem desio se preko tekstualnih poruka", kaže Karen Eliot, advokat za rad i zapošljavanje.

Slanje poruka u svako doba može takođe narušiti lično vreme zaposlenog i dovesti do pregorevanja.

"Ako se od zaposlenog očekuje da učini svoj broj dostupnim za SMS komunikaciju, rizik je da se zamagle granice između poslovnog i privatnog, te da šef očekuje da je zaposleni uvek dostupan", kaže Monik valkur, izvršni trener, a prenosi CNN.

Čuvajte poruke

Pošto se tekstualne poruke mogu izbrisati, Eliot kaže da su poslodavci dužni da sačuvaju tekstualne poruke vezane za rad.

Ona je dodala da kompanije takođe treba da imaju politiku prema kojoj zaposleni moraju da potvrde da se slažu s takvom komunikacijom, što omogućava poslodavcu da dobije pristup privatnom broju za bilo koju informaciju koja ima veze s poslom.

Oprezno s SMS-om

Ako koristite SMS ili čet komunikaciju na poslu budite oprezni i odmereni. Pre nego što pošaljete poruku pažljivo je pročitajte. Buditi strpljivi dok čekate odgovor i ne odgovarajte istog trenutka. I nikako ne koristite emotikone jer mogu da daju drugi smisao onome što ste napisali, a i nije baš profesionalno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: