Proširuje se optužnica protiv bivšeg direktora automobilskog giganta

Optužnica protiv bivšeg šefa Nisana i Reno Karlosa Gosna za privredni kriminal mogla bi biti proširena.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2019.

15:44

Proširuje se optužnica protiv bivšeg direktora automobilskog giganta
Foto: Getty images

On je zadržan u istražnom pritvoru koji mu prema sadašnjem rešenju tužilaštva ističe u ponedeljak, 22. aprila, navodi japanska NHK televizija.

"Postoje indicije da je Gosn koristio kapital Nisana za lično bogaćenje i to u velikim iznosima, navodi otkriva NHK, podsećajući da je tokom tekućeg meseca Gosn uhapšen po četvrti put otkako je u Japanu pod istragom za prekršaje u financijskom poslovanju, teško kršenje poverenja u privrednom poslovanju i nezakonito bogaćanje od pet miliona dolara na račun kompanije koju je vodio.

Posle prvog hapšenja Gosn je proveo u istražnom zatvoru 108 dana, a pušten je uz kauciju od devet miliona dolara početkom marta. Tada je negirao sve optužbe protiv njega, a tim obrane pokrenuo je javnu bitku protiv tužioca, nazvavši hapšenje nelegalnim.

Komentirajući mogućnost proširenja optužnice protiv Gosna, agencija Rojters podseća kako je taj menadžer proglašavan kao spasilac posrnulog Nisana pre 20 godina.

Smenjen je, dodaje agencija, sa mesta predsednika Nisana, Rena i Micubišija nakon hapšenja jer je afera zapretila stabilnosti saveza velikih proizvođača automobila kojeg je osmislio.

Televizija NHK otkriva kako se Gosnu stavlja na teret transfer Nisanovog novca u Oman za tamošnjeg trgovca automobilima, odakle je novac dalje prosleđen firmi u Libanonu koja je, tvrdi se, pod nadzorom Gosna. Prema istom izvoru, sporno je i 27 miliona dolara prosleđenih po Gosnovim odlukama u SAD, firmama povezanim sa njegovim sinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: