Stručnjaci savetuju: Evo kada je najbolje da počnete sa štednjom

Prema rečima stručnjaka iBroker Antoni Castel Insituta, sa štednjom ili unosnim investicionim potezima trebalo bi započeti već sa prvom platom.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.03.2019.

14:14

Stručnjaci savetuju: Evo kada je najbolje da počnete sa štednjom
Foto: Rangizzz/Depositphotos

Bez obzira na činjenicu da nam se odlazak u penziju tada čini dalekim.

Analitičari su tako osmislili nekoliko saveta uz pomoć kojih možete pametno investirati u svoju budućnost.

Kako tumače, dvadesete su najbolje godine za rizična ulaganja jer u toj životnoj dobi nema nekih većih odgovornosti poput porodice, velikih kredita I slično. Isto tako, u toj životnoj dobi osobe se lakše nose sa promenama i rizicima.

Tridesete, analitičari tvrde, najbolje su za raspodelu novca. Kako kažu, u tridesetim vasa primanja će rasti. Stoga, ako uspete da održite godišnji prinos od oko 5 odsto, na osnovu činjenice da možete da ostvarite veće doprinose, vasa štednja bi trebalo eksponencijalno da raste. Stručnjaci sugerišu da ćete u toku ove faze života i sledeće biti u mogućnosti da uštedite najviše novca.

U četrdesetim, ako želite da investirate, stručnjaci savetuju da pogledate kompanije sa nešto defanzivnijim pristupom i dobrim prinosom od dividendi.

U pedesetim bi vaš glavni cilj trebalo da bude očuvanje kapitala. "Kada se približite penziji, važno je sačuvati kapital", kaži stručnjaci. Tokom poslednjeg perioda pre penzionisanja, većina stručnjaka za upravljanje bogatstvom slaže se da je cilj da se nastavi sa davanjem doprinosa - međutim, vaš glavni fokus bi trebalo da bude jednostavno da ne izgubite sve što ste već uspeli da uštedite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: