Investicija godine: Na Savi niče nova HE

Najveće slovenačko ulaganje u energetiku ove godine biće početak gradnje hidroelektrarne Mokrice.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Utorak, 22.01.2019.

09:52

Investicija godine: Na Savi niče nova HE
Foto: Thinkstock, ilustracija

U kompaniji Hidroelektrane na donjoj Savi, delu GEN-a, intenzivno pripremaju dokumentaciju i dobijaju saglasnost za izgradnju te hidroelektrane, javljaju Finance.

HE Mokrice će biti poslednja u lancu od šest hidroelektrana na donjoj Savi, planirane snage 28,05 megavata. Reč je o protočnom tipu hidroelektrane s tri cevasta agregata i prosečnom procenjenom godišnjom proizvodnjom od 128 gigavatsati električne energije. Predviđena je potpuna automatizacija pogona i bespilotne operacije te daljinsko upravljanje iz kontrolnog centra, prenosi Poslovni dnevnik.

Iz kompanije Hidroelektrane na donjoj Savi kažu da se područje uticaja hidroelektrane Mokrice, vredne oko 150 miliona evra, kreće od ušća Krke u Savu do granice s Hrvatskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: