Niko nikad nije uradio ovo što radi SAD

Cene nafte pale su na međunarodnim tržištima zbog naznaka slabljenja potražnje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

13:15

Niko nikad nije uradio ovo što radi SAD
(Foto: Thinkstock)

Istovremeno, s druge strane proizvodnja nafte u SAD približila nezabeleženom nivou od 12 miliona barela dnevno.

Na londonskom tržištu je cena barela u jutarnjoj trgovini pala 37 centi u odnosu na dan ranije, na 60,95 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po 39 centa nižoj cijeni, 51,92 dolara.

Američka proizvodnja sirove nafte dostigla je prošle nedelje rekordnih 11,9 miliona barela dnevno, što je dosad najviši nivo proizvodnje jedne zemlje u svetu.

Od januara prošle godine proizvodnja je u SAD-u skočila za 2,4 miliona barela dnevno, što na tržištima izazva strah u vezi prekomerne ponude na tržištima.

Zvanični podaci američke vlade pokazuju da su zalihe benzina porasle za 7,5 miliona barela, daleko iznad prosečne prognoze analitičara u Rojtersovom istraživanju koji su očekivali rast za 2,8 miliona barela. Tako su zalihe benzina dosegnule 255,6 miliona barela, najviši nedeljni nivo od februara 2017. godine.

„.U SAD je došlo do velikog povećanja zaliha benzina, a to je podstaklo bojazan od slabljenja potražnje u toj zemlji”, navode u svojim beleškama analitičari banke ANZ.

Zalihe derivata, koje uključuju dizel i lož ulje, porasle su za tri miliona barela, dok su analitičari očekivali povećanje od 1,6 miliona barela, pokazuju službeni američki podaci, prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: