Kina ubrizgala rekordnu sumu - najveći iznos ikada

Kineska centralna banka "upumpala" je 560 milijardi juana (83 milijarde dolara) u domaći bankarski sistem, rekordan iznos "ubrizgan" u jednom danu, javlja CNBC.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2019.

14:27

Kina ubrizgala rekordnu sumu - najveći iznos ikada
Foto: Thinkstock

Prinos na 10-godišnju kinesku državnu obveznicu je nakon toga pao ispod 3,1 odsto, što je najniži nivo u više od dve godine, prema bazi finansijskih podataka "Wind".

"Ovo je vreme poreskog špica i ukupna likvidnost bankarskog sistema relativno brzo opada", navodi se u saopštenju Narodne banke Kine objavljenom na njenoj zvaničnoj internet-stranici.

Današnja rekordna injekcija centralne banke realizovana je putem "reverzne repo aukcije" ili kupovinom kratkoročnih obveznica od pojedinih komercijalnih banaka kako bi kreditori imali više gotovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

14 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: