Počinje: Rusija zavrće slavinu od januara

Ruski ministar za energetiku Aleksander Novak najavio je kako će ta država postepeno smanjivati proizvodnju nafte.

Svet

Izvor: Sputnik

Sreda, 12.12.2018.

12:14

Počinje: Rusija zavrće slavinu od januara
Foto: Thinkstock

U početnoj fazi to biti smanjenje proizvodnje za najmanje 50.000 barela dnevno, prenosi Sputnik.

Rusko smanjenje proizvodnje nafte u skladu je sa sporazumom koji je ta država prošle sedmice postigla unutar Organizacije proizvođača i izvoznika nafte (OPEC).

„Plan smanjenja proizvodnje nafte je već spreman i očekujemo njegovu primenu već od januara naredne godine“, rekao je ministar Aleksander Novak za ruske medije, najavivši kako će narednih dana održati sastanke sa čelnicima ruskih naftnih kompanija i informisati ih o kvotama koje će trebati poštovati u okviru plana.

Podsećamo, u petak, nakon sastanka OPEC-a u Beču, ruski ministar Novak je rekao kako je Rusija u oktobru ostvarila proizvodnju 11,4 miliona barela sirove nafte, kao i da planira smanjiti proizvodnju za najmanje dva odsto.Članice OPEC-a postigle su dogovor o polugodišnjem smanjenje proizvodnje nafte, a najveće smanjenje najavila je Saudijska Arabija i to za pola miliona barela po danu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: