Bili najvrednija SAD kompanija, sad se temelji ozbiljno tresu

Temelji Dženeral elektrika, nekada najvrednije američke kompanije i ponosa ekonomije, ozbiljno se tresu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

08:40

Bili najvrednija SAD kompanija, sad se temelji ozbiljno tresu
Foto: Thinkstock

Vrednost deonica na Njujorškoj berzi u ponedeljak se srušila sedam odsto, na 7,99 dolara, a cena osiguranja duga tog industrijskog konglomerata dosegla je najviši nivo u šest godina.

Da je investitorska zabrinutost za finansijsko zdravlje kompanije opravdana govori i vest da je prvi čovjek GE-a najavio hitnu prodaju imovine radi razduživanja, prenosi Poslovni.hr.

“Trenutno nemamo većeg prioriteta od smanjivanja nivoa zaduženosti. Imamo ceo niz mogućnosti za to kroz prodaju imovine”, izjavio je izvršni direktor Larry Culp. On je kormilo konglomerata sa 126 godina tradicije preuzeo 1. oktobra, a odmah se našao pod pritiskom pitanja finansijske snage kompanije i buduće profitabilnosti. Što se tiče delova koji bi mogli prodati, Culp je kazao kako je GE razmatrao i prodaju “krunskog dragulja”, proizvodnje mlaznih vazduhoplovnih motora, ali takav potez nije prioritetan.

Podsetimo, GE je prošlog meseca u izveštaju za treće tromesečje objavio gubitak od 22,8 milijardi dolara, godišnju dividendu je srezao na svega četiri centa a deoničarima je objavio da se suočava sa opsežnijom istragom saveznih organa oko računovodstvenih praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: