Više ništa neće biti isto: Android moramo da platimo!

Američki IT gigant menja način izdavanja dozvola za korišćenje Android aplikacija u Evropi. Preciznije, Gugl će proizvođačima Androida naplaćivati aplikacije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.10.2018.

09:08

Više ništa neće biti isto: Android moramo da platimo!
(Foto: Getty images)

Tako, kao što je ranije najavio njegov izvršni direktor Sander Pičai, a B92, net preneo, Gugl planira prvi put da naplati Play Store i druge Google aplikacije.

Odluka je usledila nakon presude iz jula, u kojoj je EK odredila kaznu tom gigantu od pet milijardi dolara, a kako bi ga sprečila da Chrome i svoje ostale aplikacije za pretraživanje učini potpuno dominantnim u okviru operativnog sistema Android, te na taj način uništi konkurenciju.

To znači da će zainteresovani proizvođači ubuduće morati da plaćaju za određene stavke, poput Play Store, koji se smatra vitalnim središtem Androida, ali je pre svega servis kompanije Google.

Osnova operativnog sistema Android ostaće besplatna i open-source, ali ako proizvođači telefona i tableta sa područja Evrope žele Play Store i Google aplikacije, moraće da plate određene nadoknade. Tako će Play Store, kao i mnoge aplikacije poput Gmail i Google Maps, biti okupljene u paket koji će biti obuhvaćen ugovorom i određenom novčanom nadoknadom.

Proizvođači uređaja Android sa područja Evrope će tako dobiti tri opcije: da u svoje uređaje ne uključe Play Store i Google aplikacije, da u uređaje uključe Play Store i aplikacije, ali ne i Chrome, te da u svoje uređaje uključe sve pomenuto, kao što je slučaj sa svim Android telefonima koji se proizvode danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: