Isparilo 100 mil. USD - na putu od štamparije

Brodski kontejneri u kojima su transportovane odštampane liberijske novčanice nestali su bez traga ubrzo nakon što su stigli u zemlju, javljaju lokalni mediji.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

13:00

Isparilo 100 mil. USD - na putu od štamparije
Foto: Thinkstock

Reč je o 104 miliona dolara vrednim liberijskim banknotama, što je pet odsto BDP-a zemlje, koje je centralna banka naručila iz Švedske i Kine.

Vlada predsednika Džordža Veaha okrivila je za to prethodnu administraciju bivše predsednice Elen Džonson Sirleaf.

Međutim, iako su vladini zvaničnici rekli da su kontejneri stigli u novembru, kada je Sirleaf još bila na položaju, otkriveni dokumenti o isporuci iz luke ukazuju na to da je ukazuju da je teret "očišćen" u februaru i martu ove godine, nakon što je nova administracija predsednika Veaha preuzela dužnost.

Sirleaf, koja je u januaru predala oružje Veahu, ljutito je odbacio te navode.

Liberijski dolar je pao za 20 odsto u odnosu na američki dolar od kada je Džordž Veah preuzeo funkciju u januaru a galopirajuća inflacija otežava život običnim građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: