Veliko "ne" Švajcaraca: Neće "zdraviju" i "ispravniju" hranu

Švajcarci su na referendumu prihvatili investicije za bicikle, ali odbacili predloge da hrana bude "zdravija", "ispravnija" i "prijateljska prema životinjama".

Svet

Izvor: Beta

Nedelja, 23.09.2018.

15:53

Veliko
(Foto: Thinkstock)

Državna RTV SRF je prenela da je 64 odsto glasača odbacilo incijativu "Fair Food" (Poštena hrana) za državnu pomoć za proizvodnju "ekološki ispravne", "više prijateljske prema životinjama" i "pošteno proizvedene" domaće hrane, i to uz zvanično držao poređenje domaće sa inostranom kako bi se povećao kvalitet.

Uz to je 71 odsto glasača odbio drugi, sličan predlog "Suverenitet hrane" (Food Sovereignty) da se povećaju prihodi poljoprivrednika i da se obezbedi da uvozna hrana zadovoljava švajcarske standarde.

S druge strane, Švajcarci su izglasali predlog, sa 72 odsto "za", za poboljšanje biciklističkih staza i druge infrasktrure. Švajcarski oblik neposredne demokratije omogućava biračima da se više puta godišnje izjasne o raznovrsnim pitanjima od javnog interesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

19 h

Podeli: