Vučić se zahvalio Nikoliću; "Predlagali RTB Boru da sade kikiriki"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Li Kećijangom najviše razgovarao o tome kako Kina može da pomogne Srbiji u usvajanju modernih tehnologija

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2018.

15:58

Vučić se zahvalio Nikoliću;
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

"Sa njim sam razgovarao o investicijama i industrijskom parku u Smederevu. Lija sam zamolio da nam pomognu oko Četvrte industrijske revoilucije, oko ulaska u ceo proces, koji bi jedna mala zemlja, Srbija mogla da prati. Potrebna nam je pomoć Kine u modernim tehnologijama, reobotizaciji društva", rekao je Vučić.

Onima u Srbiji koji mu se, kako je rekao, smeju, poručuje: "Nemam ništa protiv da mi se mnogi u Srbiji smeju. Svaki put se smeju i svaki put se ispostavi da se zaludu smeju."

Dodao je da će Srbija, pre njegove sledeće posete Kini, u aprilu sledeće godine kada se održava drugi samit "Jedan pojas jedan put", poslati nekoliko timova.

"Da vidimo gde mi možemo da dobijemo neko učešće, da dalje razvijamo našu zemlju, da sačuvamo pamet u zemlji. Kako da dobijemo deo modernih tehnologija kojima do sada nismo mogli da ovladamo. To je bila i glavna tema razgovora uz iskreno izraženo prijateljstvo", rekao je Vučić.

On je dodao da je Kina Srbiji sada peti privredni partner, sa milijardu i 800 miliona razmene, da Srbija povećava svoj izvoz i za 100 odsto iako su to i dalje sve male cifre.

"Ali mi imamo sve veći broj kineskih investitora, time treba da se dičimo, hvalimo i hrabrimo i u budućnosti koristimo. Kineski prijatelji žele da nam pomognu, vide u nama pouzdanog i stabilnog prijatelja, ali i samostalnu i suverenu zemlju", rekao je on, dodajući da u Kini znaju i da se na Srbiju ne može vršiti pritisak tako da se odrekne svog kineskog prijatelja.

Vučić je rekao da je srećan postignutim u Kini u razgovorima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećjangom, kao i svim drugim kineskim privrednicima i zvaničnicima, i naglašava da je siguran da je urađeno nešto dobro za Srbiju što će se videti u budućnosti.

Vučić je novinarima rekao da još nije završeno i da će i noćas na večeri razgovarati sa premijerom Lijem i zamoliti ga za još neke stvari, iako mu se, kako je rekao, neki u Srbiji smeju zbog toga.

Treba, kaže, pitati radnike Železare Smederevo koliko su zadovoljni onim što je do sada urađeno u toj kompaniji.

Isto, dodao je, treba pitati i one u RTB Bor kojima su neki prethodni predlagali da sade kikiriki ili prave korpice od pruća, te ponovio da će u budućnosti Bor da učestvuje sa 1,1 odsto u BDP Srbije.

Tu je, istakao je, i izgradnja industrijskog parka.

Vučić je zahvalio bivšem predsedniku Tomislavu Nikoliću i Kancelariji koju vodi na poslu koji su obavili kao i svim ministrima koji su, svaki u svom resoru, vredno radili.

"A onima koji se smeju za svinjske glave i papke, smejali su se i za goveda... Sada imamo povećanu proizvodnju zahvaljujući ugvorima sa turskim privrednicima" rekao je Vučić i dodao da će posle 30 godina u Srbiji biti povećana proizvodnja svinjskog mesa.

Lako je iz kafića kritikovati, ukazao je Vučić i naveo da građani vide razliku "između nas i njih" koji bi samo da dobacuju, a nikada ništa nisu napravili. "Kada je Srbija imala suficit u budžetu tri godine za redom. Kada je bilo da Srbija ima drugu stopu rasta u Evropi - nije to bilo " podvukao je predsednik Srbije.

Medjutim, konstatovao je, da neko u Srbiji kaže da je nešto dobro teško da ćemo dočekati. "Veoma sam srećan jer smo dodali još jedna beočug u lancu našeg prijateljstva" naglasio je.

Vučić se ponovo osvrnuo na Železaru i istakao koliko nam je Kina pomogla iznoseći podatak da je 30 odsto uvećana proizvodnja, i 39 odsto uvećana prodaja.

Ponovio je da je dobio poziv od predsednika Si Đinpinga za naredni Samit "Jedan pojas, jedan put", aprila dogodine, na koji je kineski predsednik lično pozvao do sada samo još ruskog predsednika Vladimira Putina i istakao koliko je to značajno.

"Onda ste svesni da ste uspeli i ponosni ste na svoju zemlju" zaključio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: