Junker oštar: Da plaćamo u dolarima umesto € - apsurd

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je EU da promoviše ulogu evra kao međunarodne valute.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2018.

11:56

Junker oštar: Da plaćamo u dolarima umesto € - apsurd
Foto: Tanjug/AP (Jean-Francois Badias)

Preduslov za to je, kako je rekao, produbljivanje ekonomske i monetarne unije 28-članog bloka.

"Apsurdno je da Evropa plaća 80 odsto svog uvoza energenata - vrednog 300 milijardi evra godišnje - u američkim dolarima, kada samo oko 2 odsto našeg uvoza energije dolazi iz Sjedinjenih Država", rekao je Junker u godišnjem obraćanju o stanju Unije u Evropskom parlamentu u Strazburu, prenosi agencija Rojters.

Dodao je da je apsurdno i to da "evropske kompanije plaćaju kupovinu evropskih aviona u dolarima umesto u evrima".

Dok Norveška cene za isporuku energenata u EU izražava u evrima, druge zemlje koriste dolar, a među najvažnijima od njih su države Persijskog zaliva i Rusija, napominje Rojters, pozivajući se na objašnjenje jednog zvaničnika EU.

Prema rečima Junkera, Brisel treba do naredne godine da se pozabavi međunarodnom ulogom evra.

"Moramo da učinimo više kako bismo omogućili našoj jedinstvenoj valuti da igra glavnu ulogu na međunarodnoj sceni. Pre kraja godine, Komisija će predstaviti inicijative za jačanje međunarodne uloge evra", poručio je on.

Evro mora, kako je dodao, da postane oličenje i instrument nove, suverene Evrope.

"U tom cilju, prvo moramo da dovedemo sopstvenu kuću u red jačanjem naše ekonomske i monetarne unije. Moramo da zaokružimo našu ekonomsku i monetarnu uniju kako bismo ojačali Evropu i evro".

Takođe je ocenio da bi EU trebalo da ima snage da donese odluke o određenim poreskim pitanjima kvalifikovanom većinom. Junker se takođe založio za još jače jedinstvo unutar unije, naglasivši da "kada smo jedinstveni, onda smo sila na koju se računa, neko koga ne možete zaobići".

U tom kontekstu je podsetio da je u Vašingtonu govorio u ime Evrope kada se sastao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

"Neki su sporazum koji sam postigao sa Donaldom Trampom doživeli kao iznenađenje. U stvari, nije iznenadenje, jer svaki put kada Evropa govori jednim glasom - nema iznenađenja. Ona može, ako želi, ako govori jednim glasom da nađača sve druge", rekao je Junker.

Poručivši da Evropa, kada je to potrebno, treba da deluje kao jedno biće, on je ocenio da su zemlje članice Unije to i pokazale kada su nastavile da brane klimatski sporazum iz Pariza, "jer mi kao Evropljani želimo da budućim generacijama damo čistiju planetu".

Predsednik Evropske komisije je dodao i da je Evropi potrebna izgradnja novog partnerstva sa Afrikom.

"Danas nudimo jedan novi savez između Evrope i Afrike, savez za investicije i održiva radna mesta. Taj savez bi u Africi za pet godina stvorio do 10 miliona radnih mesta. Želimo da napravimo jedan okvir koji donosi nove investicije u Afriku", rekao je Junker u godišnjem obraćanju u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: