Evro pred kolapsom? Upozorenje da mu nema pomoći

Evro će doživeti kolaps bez garancija ECB, upozorava italijanska stranka Severna liga.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

18:12

Evro pred kolapsom? Upozorenje da mu nema pomoći
(Foto: Thinkstock)

Prema njihovoj prognozi, evro će se srušiti, osim ako Evropska centralna banka ne ponudi garanciju u evrozoni.

"Situacija se ne može rešiti sama i eksplodiraće", izjavio je portparol italijanske vladajuće partije Severna liga Klaudio Borgi.

Njihovo upozorenje dolazi nakon što su prinosi na italijanske, španske i portugalske državne obveznice porasli, naročito posle finansijske krize oko Turske.

Evro je bio pao na 1,1416 dolara što je najniži nivo za nešto više od godinu dana. ECB uznemiravaju u vezi s padom turske lire jake veze koje neke velike evropske banke, uglavnom iz Italije, Francuske i Španije, imaju s Turskom. Ukratko, ima bojazni da turski dužnici neće moći da otplaćuju dugove u stranim valutama ovim bankama.

"Ili će ECB ponuditi garanciju ili će se evro srušiti", rekao je on.

Nije samo pad lire upozoravajući, od globalne krize 2008. godine, razlike između zemalja evrozone postale su izraženije.

"Danas ECB ima moć da reaguje. Trebalo bi osigurati da Centralna banka interveniše čim se raspon između hartija od vrednosti dve evropske zemlje dostiže tolike raspone", rekao je Borgi još u julu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: