Dolar propada, SAD će izgubiti rat, a on će biti jedini pobednik?

Za cenu zlata se može očekviati značajan skok, naročito zbog posledica trgovinskog rata, kaže veteran broker Piter Šif.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.08.2018.

15:36

Dolar propada, SAD će izgubiti rat, a on će biti jedini pobednik?
(Foto: Thinkstock)

Investitori koji se na američku ekonomiju protiv zlata, uskoro će biti razočarani, a cene tog metala će se ubrzati, rekkao je.

Cene zlata su ove godine pale sa 1.400 dolara na 1.200 dolara. Neki kažu da se to desilo jer su američke federalne rezerve povećale kamatne stope, ali Šif ima drugačije mišljenje.

To se dešava zbog kolektivne zablude investitora širom sveta da američka ekonomija zapravo napreduje (a to nije slučaj, misli Šif) i da SAD mogu da pobede u trgovinskom ratu (iako to ne mogu, dodaje). Kada ih realnost udari u glavu, mislim da će cene zlata krenuti mnogo brže da raste nego što je sada ", rekao je Šif.

Prema njegovim rečima, američka ekonomija je bila mehur u trenutku kada je Donald Tamp izabran za predsednika, ali, kaže, on je samo upumpao dodatni vazduh u taj balon.

"Ako poreski obveznici ne plaćaju reforme porezima na prihode, to će uticati na pvoećanje duga, veću inflaciju i rastuće potrošačke cene. Kako ekonomija bude dublje išla u recesiju, postaće očigledno da gubimo trgovinski rat“, dodaje.

Sve to uticaće na kolaps američkog dolara, a onda će ljuditi žuriti da kupe zlato, zaključio je Šif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: