Ukrajina se trese, čeka se samo rusko "da"

Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 počelo je u julu, saopštila je kompanija Uniper, jedna od učesnica u projektu.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2018.

18:01

Ukrajina se trese, čeka se samo rusko
Foto: Thinkstock

"Kompanija Nord Strim 2 AG, operator projekta Severni tok 2, počela je u julu sa polaganjem cevi za gasovod po dnu Baltičkog mora, uprkos protivljenju SAD-a", izjavio je finansijski direktor Unipera, Kristofer Delbruk, tokom telekonferencije sa investitorima, prenosi ruska agencija Tas s.

Ranije je drugi učesnik u projektu, austrijski OMV, saopštio da će ukoliko Danska ne izda dozvolu za gradnju, gasovod zaobići ovu zemlju i da neće biti nikakvih poteškoća u izgradnji i planiranju, te da će i u tom slučaju gradnja biti završena kako je planirano - krajem 2019. godine.

Projekat Severni tok 2 predviđa polaganje dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta od 55 milijardi kubnih metara godišnje od ruske obale po dnu Baltičkog mora do Nemačke.

Dozvolu za izgradnju izdali su Nemačka, Finska i Švedska. Ostaje da se dobije saglasnost od Danske i Rusije.

Protiv Severnog toka 2 istupaju neke zemlje, posebno Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa.

SAD takođe napadaju projekat gasovoda Severni tok 2, budući da promovišu svoje ambiciozne planove za izvoz tečnog gasa u EU. Pored toga, Letonija, Litvanija i Poljska zajedno se protive izgradnji ovog gasovoda, a njihovi lideri tvrde da je to "politički" projekat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

15 h

Podeli: