"Kineske pretnje SAD opravdane i neophodne"

Šef kineske diplomatije Vang Ji ocenio je u Singapuru dovoljno opravdanom i neophodnom kinesku pretnju o uvođenju novih carinskih nameta robu iz SAD.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2018.

08:40

Foto: Thinkstock

Reč je o američkim proizvodima vrednim oko 60 milijardi dolara.

Kineske vlasti su za vikend navele da su spremne na takve mere kao odgovor na nedavnu pretnju Bele kuće da će sa 10 na 25 odsto podići carine na robu iz Kine u vrednosti od 200 milijardi dolara. Američke mere bi trebalo da stupe na snagu u septembru.

Kina je saopštila i spisak američkih proizvoda koji bi bili oporezovani a među njima su kafa, med i industrijske hemikalije.

Vang je na marginama foruma zemalja Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) rekao da je Kina donela takvu odluku kako bi "štitila interese" svog naroda i dodao da ima za cilj i jačanje "globalnog sistema slobodne trgovine" koju podržava Svetska trgovinska organizacija.

Kineski ministar je komentarisao izjavu ekonomskog savetnika Bele kuće Larija Kadloua da Kina ne treba da potceni odlučnost predsednika SAD Donalda Trampa da "ide još dalje" u preduzimanju trgovinskih mera.

SAD su 6. jula uvele takse od 25 odsto na kinesku robu u vrednosti od 34 milijarde dolara. Kina je odgovorila uvodjenjem sličnih nameta na istu vrednost američkih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: